Свински карета с микс от сирена

 


        "Една кулинарна идея за печено свинско, която е идеален вариант да посрещнете гостите си за вечеря!"


        Приготвяне - 30 мин; Готвене- 120 мин; Общо - 150 мин; Порции - 3 бр.


                Необходими продукти:


  • свински карета - 700 г
  • ⏺бяло вино - 180 мл
  • ⏺зеленчуков бульон - 300 мл
  • ⏺подправка за скара
  • ⏺бял пипер
  • ⏺чесън на прах
  • ⏺сушен лук - 10 г
  • ⏺топено сирене - 2 кубчета, "Kiri"
  • ⏺пармезан - 20 г
  • ⏺топено сирене - 2 с.л., натурално
  • ⏺дижонска горчица - 1 с.л.
  • ⏺зехтин
  • ⏺масло - за овкусяване
  • ⏺царевично брашно - 1 с.л.
  • ⏺картофи - 5 бр.


                Начин на приготвяне:

За да сготвим тази гозба, първо измиваме месото и го накисваме за час в марината от бяло вино, чесън на прах, бял пипер и подправка за скара.

Следва да го поставим в тава, в плик за печене. После да залеем свинските карета със зеленчуковия бульон, както и да добавим сушения лук и зехтина.

Не слагаме сол заради соления зеленчуков бульон. Печем в предварително загрята фурна до 180 °C, на 160 °C за час-два (до готовност на месото), като включваме и картофите, увити цели (без да ги белим) във фолио, отстрани на тавата.

След като са готови каретата, правим от останалата марината сос от сирената в тиган, като добавяме също дижонската горчица и царевичното брашно (ако е необходимо, добавяме още бульон) при непрекъснато бъркане.

Овкусяваме с масло. Заливаме каретата със соса и поднасяме с гарнитура от печени картофи, намазани с масло и поръсени със сол.

Да Ви е сладко! :-)




Крем супа от броколи с крема сирене


 

            "Една любима и здравословна супичка, като предложение за Вас!"


             Приготвяне - 20 мин; Готвене - 30 мин; Общо - 50 мин; Порции - 4 бр.


                    Необходими продукти:


  • броколи - 200 г
  • просо - 25 г
  • червени картофи - 2 бр, малки
  • морков - 1 бр
  • стар лук - 1 бр
  • чесън - 1 скилидка
  • зеленчуков бульон - 1 кубче, "Maggi"
  • бял пипер
  • джоджен
  • крема сирене - 3 с.л.
  • яйце - 1 бр
  • олио/зехтин
  • масло - 1 с.л.


                    Начин на приготвяне:

В тенджера, в около литър вряща вода добавяме почистените, измити и нарязани броколи, картофи, лук, морков и чесън. 

Включваме мазнината, измитото просо и кубчето бульон.

Не слагаме сол, защото бульона е достатъчно солен. Оставяме на слаб огън супата да къкри.

След като картофите омекнат, идва ред и на подправките!

Щом супата поизстине, слагаме и предварително разбитото яйце с крема сиренето.

Пасираме и крем супата е готова (ако е необходимо добавяме още топъл бульон, за да достигнем желаната гъстота).

За финал слагаме маслото.

Могат да се изпекат и крутони към крем супата от броколи с крема сирене.

Да Ви е сладко! :-)

Свински врат с гъби изпечен в плик


 

        "Една също много добра рецепта, по която си струва да приготвите свинското си месо!"


       Приготвяне - 60 мин, Готвене - 120 мин; Общо - 180 мин, Порции - 4


                        Необходими продукти:


  • свински врат - 800 г, с кост
  • ⏺гъби - 100 г, мариновани печурки
  • ⏺червено вино - 50 мл
  • ⏺праз - 1/2 стрък
  • ⏺зеленчуков бульон - 250 мл, "Maggi"
  • ⏺майорана
  • ⏺бял пипер
  • ⏺зехтин - 2 с.л.
  • ⏺крема сирене - 2 с.л., "Олимпус"
  • ⏺царевично брашно - 1 с.л.


                        Начин на приготвяне:

За приготвянето на тази рецепта първо измиваме с вода свинския врат, а след това го натриваме с белия пипер и поръсваме с майорана. Заливаме го с червеното вино и го оставяме така за час на стайна температура.

След което го преместваме в плик за печене и поставяме плика с маринованото месо в тава. Слагаме върху месото печурките (хубаво е да намерите пресни), нарязания праз, зехтина и заливаме накрая със зеленчуковия бульон. Не слагаме сол, защото зеленчуковия бульон е солен.

Печем свинското в запечатан плик, в предварително загрята до 180 градуса фурна на 160 градуса, за един-два часа (до готовност на месото).

После изливаме останалата марината в тиган, добавяме крема сиренето и брашното, като правим сос при непрекъснато бъркане.

Заливаме изпеченото свинско месо със соса и го сервираме топло с гарнитура от пюре от картофи и салата по избор.

Да ви е сладко! :-)

Моето суши "Криспи Рол" с хрупкави скариди

 


              "Веднъж опитате ли това суши, няма да забравите вкуса му!"


           Приготвяне - 75 мин; Готвене - 40 мин; Общо - 115 мин; Порции - 2 бр.


                    Необходими продукти:


  • кори - 2 бр. за суши "Нори"
  • ⏺скариди - 125 г
  • ⏺ориз - 175 г, за суши
  • ⏺вода - 250 мл
  • ⏺крема сирене - 70 г, "Филаделфия" (може и друго натурално)
  • ⏺оризов оцет - 2 с.л.
  • ⏺кафява захар - 1 с.л.
  • ⏺сусам
  • ⏺маруля
  • ЗА ПАНИРОВКАТА
  • ⏺яйца - 1 бр.
  • ⏺галета - 25 г
  • ⏺царевично нишесте - 25 г
  • ⏺черен пипер
  • ⏺сол
  • ⏺олио - за пържене
  • ЗА ТРОХИТЕ
  • ⏺галета - 20 г
  • ⏺масло - 20 г


                    Начин на приготвяне:

За приготвянето на това суши първо измиваме и почистваме скаридите. След което ги панираме, като потапяме всяка в разбитото яйце, после в сместа от галета, царевично нишесте и черен пипер (действието се повтаря при желание за по-наситена панировка, като се редуват суха и мокра ръка).

Следва да изпържим скаридите в тиган до златист загар. Поставяме готовите панирани скариди, върху кухненска хартия за да поеме мазнината.

Ориза за суши го приготвяме, като първо го измиваме добре за 10-15 минути под струя течаща вода в гевгир. След което го оставяме в гевгира да се изсуши за около час. Варим в тенджера с капак.

Заври ли водата, включваме котлона на най-ниската степен, докато поеме ориза всичката вода. Оставяме тенджерата настрана за около 20 минути, за да се задуши ориза.

После го заливаме с маринатата от оризов оцет и кафява захар (която сме загрели на котлон в касерола до разтапянето на захарта). Преместваме ориза в пластмасова кутия и го покриваме с влажна кърпа.

Взимаме кора "Нори" и я поставяме с лъскавата страна надолу, върху покрита с найлон подложка за навиване на суши (за да не влиза ориз в нея). С мокри ръце разстиламе ориз по цялата повърхност на кората.

Поръсваме ориза със сусам и обръщаме кората, така че ориза да остане отдолу. Върху страната, която е към нас и не е покрита с ориз, редим хоризонтално маруля, панирани скариди и допълваме с крема сирене на ивица.

Завиваме стегнато руло с помощта на подложката, което режем на колелца с остър нож, който при всеки разрез мокрим с вода. Ако случайно ориза се разпада при рязане, сложете рулата суши във фризер за малко да стегнат и после ги разрежете. Ще се получи!

Всяко рулце овалваме в трохи от галета и масло, които предварително сме опекли върху пергаментова хартия в тиган, като сме смесили галетата с маслото. Поднасяме сушито със соев сос и всичко по ваш вкус!

Да Ви е сладко!




Плодова торта без глутен и печене

 


                   "Безглутенов вариант на торта с трохи, която обичам да приготвям във всякакви варианти!"


                    Приготвяне - 15 мин; Готвене - 40 мин; Общо: 55 мин; Порции - 8 бр.


                    Необходими продукти:

  • ЗА КРЕМА
  • ⏺маскарпоне - 500 г
  • ⏺банани - 200 г
  • ⏺кафява захар - 200 г
  • ⏺нишесте - 4 с.л., ванилия
  • ⏺яйца - 3 бр
  • ЗА ТРОХИТЕ
  • ⏺кокосово брашно - 250 г
  • ⏺масло - 100 г, меко
  • ⏺кафява захар - 100 г


    
                   
                         Начин на приготвяне:


За да приготвим тази безглутенова торта, първо разбиваме яйцата с кафявата захар в подходяща купа. Нишестето разтваряме в малко вода, за да не стане на бучки и го включваме в яйчената смес.

Бананите пасираме в чопър на каша и добавяме и тях към по-горе споменатите съставки. Накрая слагаме и маскарпонето.

Преместваме всичко в тенджера на слаб огън и бъркаме с дървена шпатула докато кремът се сгъсти и стане на гладка, гъста каша (ако маскарпонето не се разтвори, пасираме сместа за крема преди цялата процедура. Всичко зависи от вида му!).

След като крема е готов, го оставяме да изстива настрана. През това време изпичаме трохите в тиган покрит с пергаментова хартия.

Смесваме съставките за трохите, като ги намачкваме с ръка и печем на порции. Щом са готови оставяме настрана да изстиват и те.

Накрая сглобяваме тортата, като във форма за торта, чието дъно покриваме с пергаментова хартия (в случая диаметър 20 см), редим ред трохи, ред крем, ред трохи, ред крем и завършваме с ред трохи.

Покриваме плодовата торта с фолио и оставяме да престои за една нощ в хладилник за да стегне. Украсата е по желание.

Да Ви е сладко!.





   Донякъде по идея на "Cooks And Bakes"



Плодова торта с маскарпоне

 


                "Една класическа торта с трохи, която обичам да приготвям във всякакви варианти!"

              

                Приготвяне: 60 мин; Готвене: 30 мин; Всичко: 90 мин; Порции:  8 бр.


              Необходими продукти:


  • маскарпоне - 500 г, "Lovilio"
  • ⏺круши - 230 г
  • ⏺нишесте - 5 с.л., ванилия
  • ⏺кафява захар - 200 г
  • ⏺яйца - 3 бр
  • ЗА ТРОХИТЕ
  • ⏺бяло брашно - 250 г
  • ⏺кафява захар - 100 г
  • ⏺масло - 100 г, меко

            
              Начин на приготвяне:


За приготвянето на тази плодова торта, първо разбиваме яйцата в купа заедно с кафявата захар. Добавяме нишестето, което предварително сме размили в малко вода за да не става на бучки.

Крушите пасираме в чопър на каша и включваме и тях в яйчената смес. Следва маскарпонето (Ако не се разтвори добре, пасирайте сместа с пасатор. Това зависи от вида на маскарпонето).

Разбъркваме хубаво сместа и я прехвърляме в тенджера, като бъркаме непрекъснато на слаб огън до сгъстяване. После отстраняваме тенджерата от котлона.

За трохите смесваме брашното с мекото маслото и захарта. Печем ги в тиган върху пергаментова хартия на слаб котлон. Бъркаме непрекъснато с дървена бъркалка до златист цвят. Оставяме да изстинат.

После във форма за печене (диаметър, 20 см) редим ред крем, ред трохи, ред крем, ред трохи.

Покриваме любимата плодова торта с фолио и я преместваме в хладилника за една нощ.

Да Ви е сладко!




   Донякъде по идея на "Cooks And Bakes"

Тиквен крем карамел със сладко от смокини


 

                "Един успешен опит да избягаме от класическото приготвяне на крем карамел, който надявам се да Ви хареса дори повече от традиционната  рецепта!"


                    Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Порции: 4 бр.


                    Необходими продукти:


  • яйца - 3 бр.
  • ⏺прясно мляко - 270 мл
  • ⏺тиква - 200 г
  • ⏺овесени ядки - 30 г
  • кафява захар - 10 с.л.
  • ⏺лешници - 10 г (за поръсване)
  • ⏺ванилия
  • сладко от смокини

    
        
                Начин на приготвяне:

Започваме направата на крем карамела с тиква, с карамелизирането на 5 супени лъжици кафява захар в тиган. След което слагаме малко лимон, за да не стегне веднага карамела.

Изливаме в купички за крем карамел карамелизираната захар, като във всяка слагаме парчета от сварената предварително и охладена тиква.

В блендер разбъркваме яйцата, прясното мляко, предварително смлените на брашно овесени ядки и останалите супени лъжици кафява захар. Добавяме ванилия и изсипваме сместа в купичките, като покриваме с нея тиквата.

Прехвърляме купичките с тиквения крем карамел в тава. Напълваме тавата с вода, така че да покрие 2/3 от купичките. Печем в предварително загрята фурна на 140 градуса за около час и половина.

На 20-та минута добавяме по 2-3 ледчета, за да не заври водата и да не стане крем карамела на мехурчета.

Поднасяме вкусния десерт, предварително охладен в хладилник, като заливаме отгоре със сладко от смокини и поръсваме с ядки по желание.

Да ви е сладко!






Пиле фрикасе без запръжка

 


     "Ако обичате пиле фрикасе, не пропускайте да го сготвите и по тази рецепта!"

             

         Приготвяне: 30 мин; Готвене - 30 мин; Общо: 60 мин; Порции: 3 бр.

                    

                     Необходими продукти:


  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • ⏺лук - 1 бр. кромид
  • ⏺жълтъци - 1 бр.
  • ⏺прясно мляко - 300 мл
  • ⏺бяло вино - 50 мл
  • ⏺пилешки бульон - 100 мл, от варенето на месото
  • ⏺зеленчуков бульон - 1/2 кубче, Maggi
  • ⏺лук - 20 г сушен
  • ⏺бял пипер
  • ⏺целина - сушена
  • ⏺брашно - 50 г тип, Грахам
  • ⏺зехтин
  • ⏺масло - 30 г
  • ⏺сок от лимон - 1 ч.л.


                

                 Начин на приготвяне:


Първо измиваме и сваряваме пилешките бутчета в тенджера с вода, заедно с нарязаната на парчета глава кромид лук (като отпенваме периодично). След като се сварят ги накъсваме на малки парчета и изхвърляме кожите.

Включваме сушения лук в пилешкия бульон (в който сме сварили пилето), който предварително сме изляли в тенджера. Включваме и зехтина. Оставяме всичко, малко да поври (за да омекне лукът).

Добавяме виното и разтваряме в получената смес зеленчуковия бульон и брашното. Накрая включваме прясното мляко, слагаме и парчетата месо. Овкусяваме с бял пипер, целина и сока от лимон.

Разбиваме жълтъка, като към него добавяме по малко от бульона. После го добавяме към соса с пилето, при непрекъснато бъркане. Оставяме пилето фрикасе да поври 10 минути на тих огън, като разбъркваме периодично за да не загори.

Накрая добавяме маслото и разбъркваме. Зеленчуковият бульон е солен и не слагаме сол. Поднасяме готовото пилешко фрикасе топло (ако престои и се сгъсти, можем да разредим с малко от пилешкия бульон, който е останал, след като сме сварили пилето).

Да Ви е сладко!




Ябълков пай с маслено тесто


 

                     "Един много вкусен и любим пай, който носи след себе си аромат на есен и канела!"


                   Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Порции: 8 бр.


                   Необходими продукти:


  •     ЗА МАСЛЕНИЯ БЛАТ

  • ⏺кокосово брашно - 100 г
  • ⏺бяло брашно - 140 г
  • ⏺краве масло - 125 г
  • ⏺пудра захар - 4 с.л.
  • ⏺студена вода - 4 с.л. или прясно мляко
  • ⏺ром - няколко капки есенция

  •      ЗА ПЛЪНКАТА

  • ⏺ябълки - 700 г
  • ⏺кафява захар - 1 ч.ч.
  • ⏺канела
  • ⏺ванилия
  • ⏺стафиди - 30 г
  • ⏺бадеми - 60 г, сурови




                 Начин на приготвяне:


За приготвянето на масления блат, първо смесваме и пресяваме брашната в купа. Добавяме студеното масло на парчета към тях. Следва да се включат, пудрата захар и водата (прясното мляко).

Омесваме тесто с ръце, като не месим продължително. После разстиламе масленото тесто с пръсти в подходяща тава за пай, покрита с пергаментова хартия.

За да приготвим плънката за масления пай, измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на дребни парченца.

Добавяме към тях кафявата захар, канелата, ванилията, есенцията ром, стафидите и бадемите (смлени предварително в чопър). Размесваме добре всичко и го поставяме върху блата в тавата.

Покриваме пая със стреч фолио и го оставяме в хладилник за един час.

Печем масления пай с ябълки в предварително загрята до 180 градуса фурна, до готовност. По желание може да се добави едно яйце в блата, преди да се омеси и да се желират плодовете.

Да ви е сладко!






Дърпано свинско по американски





      

  "Това свинско печено наистина се топи в устата и е много, много вкусно!  Препоръчвам Ви го горещо."


     Приготвяне - 60 мин; Готвене - 150 мин; Общо - 210; Порции - 3 бр



                      Необходими продукти:


свинско месо - 800 г

⏺соев сос - 20 мл

  • ⏺пушен червен пипер - 1 с.л.
  • ⏺бял пипер
  • ⏺кафява захар - 1 с.л.
  • ⏺зехтин - 1 с.л.
  • ⏺кимион
  • ⏺сол
  • ⏺чесън - на прах
  • ⏺сайдер - 1 ч.ч. средна, ябълков

  • ГАРНИТУРА

  • ⏺картофи - 5 средни
  • ⏺броколи
  • ⏺масло - 30 г
  • ⏺сол



                       Начин на приготвяне:


Накисваме свинското месо в марината, направена чрез смесване на соевия сос със зехтина и подправките, в купа.

Месото седи така около 1 час (може и за едно денонощие в хладилник, като задължително покриваме купата със стреч фолио). След което преместваме месото в плик за печене и го заливаме с чашата сайдер.

Печем в предварително загрята фурна до 150 °C, за около 3 часа или до готовност на месото.

Следва да извадим свинското в чиния и да го накъсаме, като заливаме вече дърпаното свинско с останалата марината.

Картофите изпичаме цели в малка фурничка. Печените картофи нарязваме и подправяме с масло и сол, без да ги белим.

Броколите задушаваме на пара и подправяме с масло, сол и чесън на прах.

Да Ви е сладко! :-)







   





  Никулденски шаран с ориз и стафиди: Приготвяне 40 мин. Готвене 90 мин. Общо 130 мин. Порции 6                                             ...