"Един много вкусен и любим пай, който носи след себе си аромат на есен и канела!"
Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Порции: 8 бр.
Необходими продукти:
- ЗА МАСЛЕНИЯ БЛАТ
- ⏺кокосово брашно - 100 г
- ⏺бяло брашно - 140 г
- ⏺краве масло - 125 г
- ⏺пудра захар - 4 с.л.
- ⏺студена вода - 4 с.л. или прясно мляко
- ⏺ром - няколко капки есенция
- ЗА ПЛЪНКАТА
- ⏺ябълки - 700 г
- ⏺кафява захар - 1 ч.ч.
- ⏺канела
- ⏺ванилия
- ⏺стафиди - 30 г
- ⏺бадеми - 60 г, сурови
Начин на приготвяне:
За приготвянето на масления блат, първо смесваме и пресяваме брашната в купа. Добавяме студеното масло на парчета към тях. Следва да се включат, пудрата захар и водата (прясното мляко).
Омесваме тесто с ръце, като не месим продължително. После разстиламе масленото тесто с пръсти в подходяща тава за пай, покрита с пергаментова хартия.
За да приготвим плънката за масления пай, измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на дребни парченца.
Добавяме към тях кафявата захар, канелата, ванилията, есенцията ром, стафидите и бадемите (смлени предварително в чопър). Размесваме добре всичко и го поставяме върху блата в тавата.
Покриваме пая със стреч фолио и го оставяме в хладилник за един час.
Печем масления пай с ябълки в предварително загрята до 180 градуса фурна, до готовност. По желание може да се добави едно яйце в блата, преди да се омеси и да се желират плодовете.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар