"Ако обичате пиле фрикасе, не пропускайте да го сготвите и по тази рецепта!"
Приготвяне: 30 мин; Готвене - 30 мин; Общо: 60 мин; Порции: 3 бр.
Необходими продукти:
- ⏺пилешки бутчета - 3 бр.
- ⏺лук - 1 бр. кромид
- ⏺жълтъци - 1 бр.
- ⏺прясно мляко - 300 мл
- ⏺бяло вино - 50 мл
- ⏺пилешки бульон - 100 мл, от варенето на месото
- ⏺зеленчуков бульон - 1/2 кубче, Maggi
- ⏺лук - 20 г сушен
- ⏺бял пипер
- ⏺целина - сушена
- ⏺брашно - 50 г тип, Грахам
- ⏺зехтин
- ⏺масло - 30 г
- ⏺сок от лимон - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Първо измиваме и сваряваме пилешките бутчета в тенджера с вода, заедно с нарязаната на парчета глава кромид лук (като отпенваме периодично). След като се сварят ги накъсваме на малки парчета и изхвърляме кожите.
Включваме сушения лук в пилешкия бульон (в който сме сварили пилето), който предварително сме изляли в тенджера. Включваме и зехтина. Оставяме всичко, малко да поври (за да омекне лукът).
Добавяме виното и разтваряме в получената смес зеленчуковия бульон и брашното. Накрая включваме прясното мляко, слагаме и парчетата месо. Овкусяваме с бял пипер, целина и сока от лимон.
Разбиваме жълтъка, като към него добавяме по малко от бульона. После го добавяме към соса с пилето, при непрекъснато бъркане. Оставяме пилето фрикасе да поври 10 минути на тих огън, като разбъркваме периодично за да не загори.
Накрая добавяме маслото и разбъркваме. Зеленчуковият бульон е солен и не слагаме сол. Поднасяме готовото пилешко фрикасе топло (ако престои и се сгъсти, можем да разредим с малко от пилешкия бульон, който е останал, след като сме сварили пилето).
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар