Тиквен крем карамел със сладко от смокини


 

                "Един успешен опит да избягаме от класическото приготвяне на крем карамел, който надявам се да Ви хареса дори повече от традиционната  рецепта!"


                    Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Порции: 4 бр.


                    Необходими продукти:


  • яйца - 3 бр.
  • ⏺прясно мляко - 270 мл
  • ⏺тиква - 200 г
  • ⏺овесени ядки - 30 г
  • кафява захар - 10 с.л.
  • ⏺лешници - 10 г (за поръсване)
  • ⏺ванилия
  • сладко от смокини

    
        
                Начин на приготвяне:

Започваме направата на крем карамела с тиква, с карамелизирането на 5 супени лъжици кафява захар в тиган. След което слагаме малко лимон, за да не стегне веднага карамела.

Изливаме в купички за крем карамел карамелизираната захар, като във всяка слагаме парчета от сварената предварително и охладена тиква.

В блендер разбъркваме яйцата, прясното мляко, предварително смлените на брашно овесени ядки и останалите супени лъжици кафява захар. Добавяме ванилия и изсипваме сместа в купичките, като покриваме с нея тиквата.

Прехвърляме купичките с тиквения крем карамел в тава. Напълваме тавата с вода, така че да покрие 2/3 от купичките. Печем в предварително загрята фурна на 140 градуса за около час и половина.

На 20-та минута добавяме по 2-3 ледчета, за да не заври водата и да не стане крем карамела на мехурчета.

Поднасяме вкусния десерт, предварително охладен в хладилник, като заливаме отгоре със сладко от смокини и поръсваме с ядки по желание.

Да ви е сладко!






Няма коментари:

  Крехки задушени свински пържоли:                                            Приготвяне 10 мин. Готвене 100 мин. Общо 110 мин. Порции 1    ...