"Веднъж опитате ли това суши, няма да забравите вкуса му!"
Приготвяне - 75 мин; Готвене - 40 мин; Общо - 115 мин; Порции - 2 бр.
Необходими продукти:
- ⏺кори - 2 бр. за суши "Нори"
- ⏺скариди - 125 г
- ⏺ориз - 175 г, за суши
- ⏺вода - 250 мл
- ⏺крема сирене - 70 г, "Филаделфия" (може и друго натурално)
- ⏺оризов оцет - 2 с.л.
- ⏺кафява захар - 1 с.л.
- ⏺сусам
- ⏺маруля
- ЗА ПАНИРОВКАТА
- ⏺яйца - 1 бр.
- ⏺галета - 25 г
- ⏺царевично нишесте - 25 г
- ⏺черен пипер
- ⏺сол
- ⏺олио - за пържене
- ЗА ТРОХИТЕ
- ⏺галета - 20 г
- ⏺масло - 20 г
За приготвянето на това суши първо измиваме и почистваме скаридите. След което ги панираме, като потапяме всяка в разбитото яйце, после в сместа от галета, царевично нишесте и черен пипер (действието се повтаря при желание за по-наситена панировка, като се редуват суха и мокра ръка).
Следва да изпържим скаридите в тиган до златист загар. Поставяме готовите панирани скариди, върху кухненска хартия за да поеме мазнината.
Ориза за суши го приготвяме, като първо го измиваме добре за 10-15 минути под струя течаща вода в гевгир. След което го оставяме в гевгира да се изсуши за около час. Варим в тенджера с капак.
Заври ли водата, включваме котлона на най-ниската степен, докато поеме ориза всичката вода. Оставяме тенджерата настрана за около 20 минути, за да се задуши ориза.
После го заливаме с маринатата от оризов оцет и кафява захар (която сме загрели на котлон в касерола до разтапянето на захарта). Преместваме ориза в пластмасова кутия и го покриваме с влажна кърпа.
Взимаме кора "Нори" и я поставяме с лъскавата страна надолу, върху покрита с найлон подложка за навиване на суши (за да не влиза ориз в нея). С мокри ръце разстиламе ориз по цялата повърхност на кората.
Поръсваме ориза със сусам и обръщаме кората, така че ориза да остане отдолу. Върху страната, която е към нас и не е покрита с ориз, редим хоризонтално маруля, панирани скариди и допълваме с крема сирене на ивица.
Завиваме стегнато руло с помощта на подложката, което режем на колелца с остър нож, който при всеки разрез мокрим с вода. Ако случайно ориза се разпада при рязане, сложете рулата суши във фризер за малко да стегнат и после ги разрежете. Ще се получи!
Всяко рулце овалваме в трохи от галета и масло, които предварително сме опекли върху пергаментова хартия в тиган, като сме смесили галетата с маслото. Поднасяме сушито със соев сос и всичко по ваш вкус!
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар