Тиквички с ориз в гювече:
- ⬤ ориз - 2/3 ч.ч.
- ⬤ лук - 1 бр, кромид
- ⬤ олио - 1/3 ч.ч.
- ⬤ зехтин - 1 с.л.
- ⬤ домати - 1 бр.
- ⬤ червен пипер
- ⬤ черен пипер
- ⬤ копър
- ⬤ чесън - 2 скилидки
- ⬤ вода - 1 и 1/2 ч.ч.
- ЗА ЗАЛИВКАТА
- ⬤ яйца - 1 бр.
- ⬤ кисело мляко - 2 с.л.
- ⬤ брашно - 1 с.л.
- ⬤ сол
- ⬤ сода - 1 щипка
Начин на приготвяне:
Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и чесъна. Прехвърляме ги в тенджера, където предварително сме загряли олиото и запържваме до златист загар.
Измиваме и нарязваме на дребни парчета тиквичките, като добавяме и тях в тенджерата. Разбъркваме за няколко минути. Включваме и измития ориз с водата.
Добавяме настъргания на ренде домат, подправките и зехтина. На умерен котлон, оставяме яденето да поври до готовност на ориза и тиквичките, като покриваме тенджерата с капак.
Периодично разбъркваме, за да не загори оризът. Щом гозбата от ориз с тиквички е готова, я разпределяме в гювечета.
Приготвяме заливката, като разбиваме яйцето, киселото мляко, брашното, содата и солта до хомогенна смес.
Разпределяме отгоре на всяко гювече от заливката. Запичаме във фурната безмесните гювечета (която предварително сме загряли на 180 градуса), до златист загар.
Поднасяме тиквичките с ориз в гювече, изстинали с кисело мляко по желание.
Да ви е сладко! :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар