Тиквички с ориз в гювече:


Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3

                                   Необходими продукти:

 тиквички - 2 бр, средни
  •  ориз - 2/3 ч.ч.
  •  лук - 1 бр, кромид
  • ⬤ олио - 1/3 ч.ч.
  • ⬤ зехтин - 1 с.л.
  • ⬤ домати - 1 бр.
  • ⬤ червен пипер
  • ⬤ черен пипер
  • ⬤ копър
  • ⬤ чесън - 2 скилидки
  • ⬤ вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ЗА ЗАЛИВКАТА
  • ⬤ яйца - 1 бр.
  • ⬤ кисело мляко - 2 с.л.
  • ⬤ брашно - 1 с.л.
  • ⬤ сол
  • ⬤ сода - 1 щипка

  •                                Начин на приготвяне:

Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и чесъна. Прехвърляме ги в тенджера, където предварително сме загряли олиото и запържваме до златист загар.

Измиваме и нарязваме на дребни парчета тиквичките, като добавяме и тях в тенджерата. Разбъркваме за няколко минути. Включваме и измития ориз с водата.

Добавяме настъргания на ренде домат, подправките и зехтина. На умерен котлон, оставяме яденето да поври до готовност на ориза и тиквичките, като покриваме тенджерата с капак.

Периодично разбъркваме, за да не загори оризът. Щом гозбата от ориз с тиквички е готова, я разпределяме в гювечета.

Приготвяме заливката, като разбиваме яйцето, киселото мляко, брашното, содата и солта до хомогенна смес.

Разпределяме отгоре на всяко гювече от заливката. Запичаме във фурната безмесните гювечета (която предварително сме загряли на 180 градуса), до златист загар.

Поднасяме тиквичките с ориз в гювече, изстинали с кисело мляко по желание. 

Да ви е сладко! :-)




Няма коментари:

 САЛАТА СЪС СКАРИДИ, АЙСБЕРГ И АВОКАДО: Приготвяне 10 мин. Готвене 30 мин. Общо 40 мин. Порции 1                                            ...