Мъфини с кокосово брашно:




Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
                                    
                                   Необходими продукти:

  •  яйца - 4 бр.
  •  кокосово брашно - 3 с.л.
  • ⬤ кафява захар - 4 с.л.
  •  бакпулвер - 1/2 пакетче
  •  лешници - 20 г, натрошени
  •  кокосово масло - 1 с.л., разтопено
  •  олио - 3 с.л.
  • ⬤ лимонов сок - от 1/2 цитрус
  •  сладко от смокини
  • ⬤ кокосови стърготини - за поръсване




                               Начин на приготвяне:

Разбиваме жълтъците с кафявата захар в купа. Добавяме кокосовото масло, олиото и сока от лимон (може и от друг цитрусов плод), като разбъркваме добре.

Следва да включим кокосовото брашно с бакпулвера и натрошените лешници. Трябва да се получи смес като за кекс.

Разбиваме белтъците на сняг (задължително в сух прибор), след което бързо ги поставяме в готовата смес, като леко разбъркваме, за да не спаднат.

Слагаме малко смес във форма за мъфини, намазана с олио, после малко сладко от смокини и после пак смес. Така редим, докато свърши сместа.

Печем в предварително загрята фурна до 180 °C на 160 °C до готовност (15-20 минути).

Проверяваме с дървена клечка, дали са изпечени кокосовите мъфини (трябва да не полепва тесто по нея).

Накрая вадим мъфините от формите и поръсваме с кокосови стърготини.

Да Ви е сладко с тези уникални мъфини, с кокосово брашно!





                                   

 

Спаначена супа с просо, праз и пармезан:



Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4


                                   Необходими продукти:

  •  спанак - 300 г, пресен
  •  праз - 1 стрък
  • ⬤ просо - 1/3 ч.ч.
  •  доматен сок - 150 мл
  •  олио - или зехтин
  •  червен пипер
  • ⬤ бял пипер
  •  джоджен
  •  сол - 1 ч.л.
  •  пармезан - за поръсване /кашкавал или сирене/
  •  сок от лимон
  • ЗА ЗАСТРОЙКАТА
  •  яйца - 1 бр.
  •  кисело мляко - 3 с.л.


  •                                Начин на приготвяне:

  • Измиваме и нарязваме на ситно праза и спанака (почистен от дръжките). Следва да ги поставим в подходяща тенджера и да ги покрием с подсолена вода. Добавяме мазнината, червения и белия пипер. Варим супата на умерено слаб огън за около 30 минути.

    След което добавяме доматения сок, измитото просо и джоджена. Варим до готовност на просото. Когато спаначената супа изстине, включваме застройката от разбитото яйце с киселото мляко.

    Слагаме и малко сок от лимон. По желание може да поръсим с пармезан, кашкавал или сирене по вкус.

    Да ви е сладко със спаначената супа с просо и праз! :-)



 

Брауни с какао и шоколад:



Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
                          
                 Необходими продукти:

  •  шоколад - 85 г, Milka с лешници
  •  яйца - 2 бр.
  •  кафява захар - 100 г
  •  какао - 2 с.л.
  •  кокосово брашно - 35 г
  •  ленено брашно - 50 г
  •  бакпулвер - 5 г
  •  краве масло - 70 г
  • ⬤ ром - няколко капки есенция
  •  ванилия - няколко капки есенция
  •  кокосови стърготини - за поръсване
  •  украса - или глазура по желание



  •                                Начин на приготвяне:

  • Разбиваме яйцата с кафявата захар в купа. Добавяме и какаото при непрекъснато бъркане. Маслото и начупения на парченца шоколад, разтапяме на водна баня.

    След като поизстинат, ги включваме в яйчената смес. Изсипваме и брашната заедно с бакпулвера, есенцията ром и ванилия. Разбъркваме добре.

    Прехвърляме получената смес във форма за печене (с диаметър 20 см), покрита с пергаментова хартия. Печем браунито в предварително загрята фурна до 180 градуса, на 170 градуса за 20-30 минути при непрекъснато наблюдение.

    Проверяваме дали е готово с дървена клечка. След като изстине, разрязваме шоколадовия сладкиш на парчета и поръсваме с кокосови стърготини.

    Може да украсите браунито с какао и шоколад по вкус или да добавите глазура отгоре.

    Да ви е сладко! :-)




 

Свински врат на фурна с бяло вино:


Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
3


                                   Необходими продукти:

  •  свински врат - 800 г (нарязан)
  •  бяло вино - 1 ч.ч.
  •  чесън на прах
  •  бял пипер
  • ⬤ чубрица
  •  червен пипер
  •  зехтин - 2 с.л.
  •  сол


  •                                 Начин на приготвяне:

  • Свинският врат се измива, посолява и натрива със сухите подправки. Така престоява в купа за една вечер в хладилник.

    Преди готвене се поставя в плик за печене, като се залива с чашата вино и зехтина.

    Премества се в тава и се пече, в предварително загрята до 160 градуса фурна, за около два часа до готовност при непрекъснато наблюдение.

    Готовите пържоли се поставят в подходящ поднос и се заливат с останалата при печенето марината.

    Поднасят се с подходяща гарнитура (избрах ориз).

    Свинският врат на фурна с бяло вино е готов.

  • Да Ви е сладко! :-)



 

Крем супа от броколи, авокадо и праз:

                                   
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
                      
                      Необходими продукти:

  •  броколи - 500 г, пресни
  •  праз - 1/2 стрък
  •  картофи - 2 бр
  •  авокадо - 1/2 бр
  •  чесън - 2 скилидки
  •  бял пипер
  •  зеленчуков бульон - 1 кубче, Maggi
  •  зехтин
  •  крема сирене - 3 с.л., натурално
  •  яйце - 2 бр.
  •  лимонов сок
  •  пармезан - 30 г


  •                                Начин на приготвяне:

  • Измиваме розичката броколи и я накъсваме на малки парчета.

    Нарязваме праза, авокадото, чесъна и картофите на ситно.

    Поставяме всичко в тенджера и наливаме вода, колкото да покрие зеленчуците.

    Разтваряме във водата кубчето бульон. Не слагаме сол, защото бульонът е достатъчно солен. Добавяме бял пипер и зехтин.

    Варим супата от броколи на умерен огън за около 50 минути. При необходимост добавяме още малко, топла вода.

    След като изстине, застройваме с разбитите, с крема сиренето яйца.

    Добавяме сок от лимон и пасираме.

    Поднасяме с чипс от пармезан.

    Да Ви е сладко с моята крем супа от броколи, авокадо и праз! :-)



 

Палачинки със смокиново сладко:


Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

                                    Необходими продукти:

  •  бяло брашно - 60 г
  •  овесени ядки - 30 г
  •  оризово брашно - 20 г
  • ⬤ царевично брашно - 20 г
  •  ром - няколко капки есенция
  •  кафява захар - 1 с.л.
  •  прясно мляко - 1 ч.ч.
  • ⬤ яйца - 2 бр.
  •  сол - щипка
  •  олио - за намазване на тигана
  •  масло - за намазване на палачинките
  •  сладко от смокини

  •                                Начин на приготвяне:

  • Смиламе овесените ядки в чопър до фино брашно и смесваме сухите съставки. Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме прясното мляко с есенцията ром.

    После на етапи изсипваме микса от брашна в яйчената смес при непрекъснато бъркане.

    Изпичаме палачинки в предварително намазани тиган с олио (мажем тигана с четка, напоена в олио преди изпичането на всяка палачинка).

    Готовите палачинки намазваме с масло от вътрешната част и поднасяме със сладко от смокини.

    Да ви е вкусно с палачинките със смокиново сладко! :-)



 

Пилаф с пуешко и шафран:


Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2

                                   Необходими продукти:

 
  •  ориз - 150 г
  •  вода - 230 мл
  •  пуешко месо - 200 г гърди или др.
  •  моркови - 1 бр.
  •  лук - 2 бр., стар
  •  чесън - 1 скилидка
  • ⬤ бял пипер
  •  зехтин
  •  шафран - 1 -2 власинки
  •  зеленчуков бульон - 1/2 кубче, Maggi


                               Начин на приготвяне:

Сваряваме пуешкото месо в тенджера с вода, заедно с обелена глава лук и сол. Оризът (ползвах от този за суши), се сварява във водата (230 мл), в която е разтворен и бульона.

Щом водата заври, намаляваме котлона до най-ниската степен и варим до готовност. После оставяме настрана ориза да изстива.

В тиган със зехтин запържваме настъргания лук (втората глава лук), настъргания на едро морков, нарязания на ситно чесън. Добавяме белия пипер.

Не слагаме сол, защото зеленчуковият бульон е достатъчно солен.

След като омекне моркова, добавяме сварения ориз и свареното пуешко месо, накъсано на малки късчета.

Разбъркваме така на котлона пилафа, за около още 10 минути (гледаме ориза да не залепва за тигана).

Накрая слагаме шафрана и разбъркваме с дървена шпатула. 

Да Ви е сладко! :-)

 

Спаначени кюфтета на фурна:

 
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4

                                   Необходими продукти:

 
  •  спанак - 200 г пресен
  •  праз - 1/2 стрък
  •  чесън - 1 скилидка
  •  картофи - 3 средно големи
  •  крема сирене - 100 г
  •  яйца - 2 бр.
  •  галета
  • ⬤ черен пипер
  •  джоджен
  •  сол
  •  зехтин - олио


  •                                Начин на приготвяне:

Измиваме и нарязваме спанака и праза. После ги задушаваме в тенджера с малко вода за около 10 минути на среден огън.

След което ги отцеждаме в гевгир и пасираме заедно с подправките в чопър.

Картофите изпичаме цели във фурна. Обелваме ги след изпичането и ги пасираме.

Добавяме към пасираните картофи спаначената смес, двете яйца, крема сиренето и галета до получаване на гъсто тесто за оформяне на кюфтета. Слагаме и мазнината.

Правим зеленчукови кюфтета, които нареждаме в тава за печене върху пергаментова хартия и печем до готовност, в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Поднасяме с чеснов сос!

Да Ви е сладко! :-)




 

Домашни оризови крекери:


Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
                                   
                       Необходими продукти:

  •  оризово брашно - 170 г
  •  жълтъци - 1 бр
  • ⬤ краве масло - 20 г
  •  зехтин - 1 с.л.
  •  крема сирене - 30 г
  •  вода - 1/2 ч.ч.
  •  риган - щипка
  •  сусам за поръсване
  • ⬤ сол - 1/3 ч.л.
  •  сода бикарбонат - 1/4 ч.л.


  •                                Начин на приготвяне:

  • Разбиваме жълтъка с водата и крема сиренето.

    Смесваме сухите съставки и ги добавяме към яйчената смес.

    След това включваме към тях зехтина и разтопеното масло.

    Омесваме меко тесто, което разточваме с дебелина 3 мм и нарязваме на крекери, които нареждаме в тава за печене върху пергаментова хартия.

    С вилица надупчваме тестото за да диша. Намазваме крекерите отгоре с белтък и поръсваме със сусам.

    Печем домашните оризови крекери, в предварително загрята до 180 °C фурна до готовност.

    Да Ви е сладко! :-)




 САЛАТА СЪС СКАРИДИ, АЙСБЕРГ И АВОКАДО: Приготвяне 10 мин. Готвене 30 мин. Общо 40 мин. Порции 1                                            ...