Суши Криспи Рол:



"Всеки ден и на обяд, и на вечеря може да сe хапне вкусно суши Криспи Рол!"

Приготвяне
75 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
120 мин.
Порции
2

                                  Необходими продукти:

⬤ нори - 2 броя кори за суши
  • ⬤ ориз - 175 г, за суши Крина
  • ⬤ вода - 250 мл
  • ⬤ сьомга - 50 г
  • ⬤ авокадо - няколко резена
  • ⬤ оризов оцет - 2 с.л.
  • ⬤ кафява захар - 1 с.л.
  • ⬤ крема сирене - 100 г, Филаделфия
  • ⬤ масло
  • ⬤ галета
  • ⬤ сусам
  • ⬤ сол - 1/2 ч.л.
  •  соев сос


                                Начин на приготвяне:

Първо започваме с изплакването на ориза за суши. Той трябва да се премине под струя течаща, хладка вода за около петнадесет минутки. След това трябва съхне за час и се поставя с водата в тенджера с капак.

Щом забълбука течността, се намалява степента на котлона до най-ниската и ври така до поемане на водата. Отстраняваме тенджерата от котлона и оставяме оризчето за 20 минути да се задуши.

Оризовият оцет се нагрява със захарта и солта. Щом се разтвори захарта, се отстранява от котлона и се оставя да изстине.

Мести се оризът в пластмасова купа и се полива с маринатата от оризов оцет, след което добре го разбъркваме с дървена шпатула и покриваме с влажна кухненска кърпа.

Взимаме специална суши подложка. Поставяме 1/2 лист върху нея с лъскавата страна надолу. Покриваме листа с ориз, като го разстиламе с мокри ръце. Страната която не е към нас, оставяме непокрита с ориз-около сантиметър. Поръсваме със сусам.

Обръщаме после кората така, че оризът да е отдолу и редим върху свободната страна на кората, Филаделфия, резени авокадо и тънки филета сьомга.

След което завиваме на стегнато руло, което разрязваме на малки шайби. След всеки разрез мокрим ножа с вода. Овалваме в хрупкави трохи от галета, всеки рол, а може и да оваляме рулото в трохите от галета, преди да го разрежем. Приготвяме трохите, като смесим галета с масло и получените трохи печем на тиган върху хартия за печене. Поднасяме суши Криспи Рол със соев сос.

Да Ви е сладко! :-)



 

Кокосов крем карамел:


Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
5


                                   Необходими продукти:

⬤ яйца - 3 бр. на стайна температура
  • ⬤ прясно мляко - 270 мл
  • ⬤ кафява захар - 12 с.л.
  • ⬤ кокосово масло - 2 с.л.
  • ⬤ кокосово брашно - 30 г
  • ⬤ есенция ром - няколко капки
  • ⬤ ванилия - 1 пакетче (2 г)
  • ⬤ кокосови стърготини - 50 г



                               Начин на приготвяне:

Карамелизираме 5 супени лъжици кафява захар в метален съд с малко сок от лимон на слаб котлон.

Лимонът е за да не стегне бързо карамела.

След това я прехвърляме в купичките за крем карамела. Разбиваме яйцата с останалата захар, добавяме прясното мляко, разтопеното на слаб огън кокосово масло (охладено на стайна температура), кокосовото брашно, есенцията ром и ванилията при непрекъснато бъркане.

След което изсипваме сместа в купичките за крем карамела. Прехвърляме купичките в тава, която пълним с вода, така че да покрие 2/3 от тях.

Печем във фурна на 140 °C за час, час и половина.

На 20 минути добавяме по 3-4 ледчета във водата, за да не стане крем карамела на шупли, ако кипне водата.

Накрая поръсваме с кокосови стърготини.



Да Ви е сладко! :-)

 

Класическа баница със сирене:


Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10


                                                  Необходими продукти:

  • кори за баница
  •  яйца - 4 бр.
  •  краве сирене - 400 г
  • кашкавал - 50 г настърган
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  •  кисело мляко - 1 кофичка
  •  олио - 1 к.ч. зехтин
  •  масло - 50 г

                                            Начин на приготвяне:

Разбивам яйцата с киселото мляко (в което съм сложила содата).

Добавям натрошеното сирене, кашкавала и олиото. Разбърквам сместа.

Отварям корите и взимам по две, като сипвам върху горната кора от сместа по цялата кора.

Навивам корите на руло. Така, докато запълня тавата.

С част от сместа заливам отгоре навитата баница.

Пека във фурна с вентилатор на 180 °C.

Когато баницата започне да придобива кафява коричка поставям по цялата й повърхност бучки масло.

Добър апетит! :-) 




 

Телешко рагу с картофи:


Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3

                                   Необходими продукти:

  • телешко месо - 400 г
  •  картофи - 600 г
  •  чесън - две скилидки
  •  лук - 1 бр.
  •  моркови - 2 бр.
  •  типово брашно - 1 с.л.
  •  домати
  •  доматена паста - 2 с.л.
  •  зехтин - 3 с.л.
  • ⬤ масло - 20 г
  • ⬤ целина
  •  черен пипер
  •  сол - на вкус
  • ⬤ вода - 200 мл
                                     
                                  Начин на приготвяне:

За любимото телешко рагу с картофи, се задушават в тенджера на средно слаб котлон нарязаните осолено месо, на ситно - чесън и лук, и морков - на кръгчета, във водата и зехтина.

След това се добавят нарязаните на кубчета картофи. Към края на готвенето се включват настъргания на ренде домат, доматена паста и лъжицата брашно, разтворена в малко бульон от яденето.

Разбърква се до готовност. След добавяне на лъжицата брашно се внимава рагуто да не загори, като се разбърква периодично.

Накрая се изключва котлонът и се добавят маслото, черният пипер, сол на вкус и целина (по избор).

Да ви е сладко! :-)




 

Шоколадова торта със сметана и маскарпоне:


Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
  

                                 Необходими продукти:
   
  • кувертюр - 300 г натурален
  • сметана за готвене - 300 мл
  • маскарпоне - 250 г
  •  кафява захар - 180 г
  • краве масло - 50 г
  • крема сирене - 100 г Филаделфия
  • бисквити - 150 г с лешници и шоколадови парченца
  • ЗА ГАНАША
  • кувертюр - 75 г натурален
  •  сметана за готвене - 50 мл
  •  краве масло - 10 г
  • боровинки - за украса
  • бадеми - за украса



                               Начин на приготвяне:

В чопър смиламе бисквитите до фини трохи, след което ги смесваме с разтопеното масло до получаване на тесто.

Разстиламе с пръсти върху дъното на покрита с пергаментова хартия форма за печене със свалящи се стени (с диаметър 22 см). Печем в предварително загрята до 170 градуса фурна за 10 минути.

Сметаната и кафявата захар разбиваме с миксер до пухкав сняг. Разтопяваме кувертюра и когато поизстине, добавяме към него разбитата сметана със захарта, маскарпонето и крема сиренето, които преди това са били поне около час на стайна температура.

Разбъркваме хубаво сместа до хомогенност и я нанасяме равномерно върху изпечения, изстинал блат. Оставяме в хладилник поне за 12 часа.

След като нашата торта стегне, приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлон в съд, добавяме към нея маслото и кувертюра. Разбъркваме до получаването на еднородна смес.

Изливаме ганаша върху тортата и връщаме в хладилника за още 5 часа.

После сваляме стените на формата и украсяваме шоколадовата торта с боровинките (ползвах сушени, които накиснах за една нощ в подсладена вода и капки есенция ром) и бадемите (смлени в чопър).

Да Ви е сладко! :-)




                              

 

Оригинални кексчета за парти:


Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8


                                    Необходими продукти:

⬤ сусамов тахан - 125 г, може лешников или фъстъчен тахан
  • ⬤ ябълки - 1 бр., пасирана или банан
  • ⬤ кафява захар - 2/3 ч.ч.
  • ⬤ мед - 1 с.л.
  • ⬤ яйца - 2 бр. на стайна температура
  • ⬤ ванилия
  • ⬤ канела
  • ⬤ какао - 25 г
  • ⬤ есенция ром - няколко капки
  • ⬤ бадеми - 40 г
  • ⬤ овесени ядки - 30 г
  • ⬤ бакпулвер - 1 пакетче
  • ⬤ сол - щипка

 
                                  Начин на приготвяне:

Намазват се 8 броя формички за мъфини, а 4 броя се пълнят до половината с вода за равномерно изпичане.

Аз ползвах сусамов тахан и избрах за плод ябълка.

Разбиват се яйцата със захарта и сусамовия тахан. Добавя се пасираната ябълка, меда, какаото, есенцията ром, ванилията, канелата.

Към тази течна смес добавяме бадемите и овесените ядки (смелих тези продукти на много ситно в блендер), бакпулвера и щипка сол.

Пекат се в загрята до 180 °C фурна, на 160 °C за около 30 минути или докато по дървената клечка не полепне нищо.

Украсяват се празничните мъфини с течен шоколад и лешник върху него.

Да Ви е сладко! :-)




 

Здравословни бисквити с кокос и тахан:


Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
                                   
                        Необходими продукти:

⬤ кокосово брашно - 80-100 г
  • ⬤ овесени ядки - 50 г
  • ⬤ печени бадеми - 50 г
  • ⬤ кафява захар - 120 г
  • ⬤ яйцa - 2 бр.
  • ⬤ кокосово масло - 30 г
  • ⬤ краве масло - 30 г
  • ⬤ какао - 1 ч.л.
  • ⬤ сусамов тахан - 60 г фъстъчен тахан
  • ⬤ сода - 1/2 ч.л.
  • ⬤ канела
  • ⬤ ванилия
  • ⬤ натурален шоколад - 40 г
  • ⬤ сол - щипка
  • ⬤ захарни пръчици - цветни
  • ⬤ кокосови стърготини





                                 Начин на приготвяне:

Разтопяват се на слаб огън кокосовото и кравето масло. Овесените ядки и бадемите се смилат в блендер до фино брашно.

Добавят се към тях содата, щипката сол, канелата, ванилията и какаото.

В друга купа се разбиват захарта и яйцето. Добавят се таханът и охладените на стайна температура масла.

Добавя се и начупеният черен шоколад /ползвах на Милка/. Който обича по-сладко, може да сложи и целия шоколад към яйчено-маслената смес.

Следват сухите съставки, като се бърка постоянно.

От готовата смес ( тестото трябва да е меко) се оформят бисквити.

Пекат се в предварително загрята на 180 °C фурна за 10-12 минути.

Здравословните бисквити  се поръсват със захарни пръчици и кокосови стърготини.

Да Ви е сладко! :-)






 

Зеленчукова салата с извара:


 "Получи се една много вкусна зеленчукова салата с извара!"

Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1

                                Необходими продукти:

⬤ извара - 100 г
  • ⬤ маслинова паста - 1 ч.л.
  • ⬤ домат - 1 бр., розов
  • ⬤ краставици - 1 бр., късоплодна
  • ⬤ авокадо - 1 бр.
  • ⬤ лук - 1 бр., кромид
  • ⬤ чушка - 1 бр., люта
  • ⬤ копър
  • ⬤ зехтин
  • ⬤ сок от лимон - 1 с.л.
  • ⬤ печени чушки - по желание
  • ⬤ сол

                                  Начин на приготвяне:

Смесваме изварата с маслиновата паста и разбъркваме до хомогенна смес. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме.

Краставицата напречно на кръгове, а домата и авокадото - на полумесеци.

Кромида лук, нарязваме на шайби. Подреждаме нарязаните зеленчуци в чиния, като по средата на чинията слагаме краставицата, върху нея лука, а около тях - доматите и авокадото.

Добавяме и изварата с маслиновата паста, като оформяме от сместа малки топки.

Заливаме зеленчуковата салата, със зехтин и лимонов сок.

Отгоре поръсваме със сол и копър. Включваме и лютата чушка.

Да Ви е сладко! :-)





 

Тиквички с ориз в гювече:


Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3

                                   Необходими продукти:

 тиквички - 2 бр, средни
  •  ориз - 2/3 ч.ч.
  •  лук - 1 бр, кромид
  • ⬤ олио - 1/3 ч.ч.
  • ⬤ зехтин - 1 с.л.
  • ⬤ домати - 1 бр.
  • ⬤ червен пипер
  • ⬤ черен пипер
  • ⬤ копър
  • ⬤ чесън - 2 скилидки
  • ⬤ вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • ЗА ЗАЛИВКАТА
  • ⬤ яйца - 1 бр.
  • ⬤ кисело мляко - 2 с.л.
  • ⬤ брашно - 1 с.л.
  • ⬤ сол
  • ⬤ сода - 1 щипка

  •                                Начин на приготвяне:

Обелваме, измиваме и нарязваме на ситно лука и чесъна. Прехвърляме ги в тенджера, където предварително сме загряли олиото и запържваме до златист загар.

Измиваме и нарязваме на дребни парчета тиквичките, като добавяме и тях в тенджерата. Разбъркваме за няколко минути. Включваме и измития ориз с водата.

Добавяме настъргания на ренде домат, подправките и зехтина. На умерен котлон, оставяме яденето да поври до готовност на ориза и тиквичките, като покриваме тенджерата с капак.

Периодично разбъркваме, за да не загори оризът. Щом гозбата от ориз с тиквички е готова, я разпределяме в гювечета.

Приготвяме заливката, като разбиваме яйцето, киселото мляко, брашното, содата и солта до хомогенна смес.

Разпределяме отгоре на всяко гювече от заливката. Запичаме във фурната безмесните гювечета (която предварително сме загряли на 180 градуса), до златист загар.

Поднасяме тиквичките с ориз в гювече, изстинали с кисело мляко по желание. 

Да ви е сладко! :-)




  Никулденски шаран с ориз и стафиди: Приготвяне 40 мин. Готвене 90 мин. Общо 130 мин. Порции 6                                             ...