Пилаф с пуешко и шафран:
- ⬤ ориз - 150 г
- ⬤ вода - 230 мл
- ⬤ пуешко месо - 200 г гърди или др.
- ⬤ моркови - 1 бр.
- ⬤ лук - 2 бр., стар
- ⬤ чесън - 1 скилидка
- ⬤ бял пипер
- ⬤ зехтин
- ⬤ шафран - 1 -2 власинки
- ⬤ зеленчуков бульон - 1/2 кубче, Maggi
Сваряваме пуешкото месо в тенджера с вода, заедно с обелена глава лук и сол. Оризът (ползвах от този за суши), се сварява във водата (230 мл), в която е разтворен и бульона.
Щом водата заври, намаляваме котлона до най-ниската степен и варим до готовност. После оставяме настрана ориза да изстива.
В тиган със зехтин запържваме настъргания лук (втората глава лук), настъргания на едро морков, нарязания на ситно чесън. Добавяме белия пипер.
Не слагаме сол, защото зеленчуковият бульон е достатъчно солен.
След като омекне моркова, добавяме сварения ориз и свареното пуешко месо, накъсано на малки късчета.
Разбъркваме така на котлона пилафа, за около още 10 минути (гледаме ориза да не залепва за тигана).
Накрая слагаме шафрана и разбъркваме с дървена шпатула.
Да Ви е сладко! :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар