Паеля с кралски скариди:
- ⬤ скариди - 6 бр., кралски
- ⬤ ориз - 50 г, за суши или 1/3 ч.ч.
- ⬤ кромид лук - 1/2 глава
- ⬤ чесън - 1 скилидка
- ⬤ домат - 1 бр.
- ⬤ вино - 1 к.ч., бяло
- ⬤ зеленчуков бульон
- ⬤ зехтин
- ⬤ куркума
- ⬤ черен пипер
- ⬤ червен пипер
- ⬤ шафран - 1 нишка, по желание
- ⬤ магданоз
- ⬤ резени лимон
Първо измиваме, обелваме и почистваме скаридите. После ги запържваме леко в тиган със зехтин. След което ги отделяме в чиния.
В същия тиган запържваме почистения и настърган на ренде лук заедно с нарязаната на ситно скилидка чесън, за около минута.
След което добавяме настъргания на ренде домат, ориза, зеленчуковия бульон (в съотношение 1:3 с ориза или около 1 ч.ч. бульон), бялото вино и подправките.
Оставяме сочната паеля да ври на умерен котлон, докато оризът поеме течността и омекне.
Накрая добавяме скаридите и запичаме паелята в предварително загрята на 180 °C фурна за около 5-10 минути.
Поднасяме паелятя топла, поръсена с магданоз и с добавени резени лимон.
За разкош, може да предложим с нея чаша охладено бяло вино.
Да ви е сладко! :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар