Шоколадова торта със сметана и маскарпоне:


Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
  

                                 Необходими продукти:
   
  • кувертюр - 300 г натурален
  • сметана за готвене - 300 мл
  • маскарпоне - 250 г
  •  кафява захар - 180 г
  • краве масло - 50 г
  • крема сирене - 100 г Филаделфия
  • бисквити - 150 г с лешници и шоколадови парченца
  • ЗА ГАНАША
  • кувертюр - 75 г натурален
  •  сметана за готвене - 50 мл
  •  краве масло - 10 г
  • боровинки - за украса
  • бадеми - за украса



                               Начин на приготвяне:

В чопър смиламе бисквитите до фини трохи, след което ги смесваме с разтопеното масло до получаване на тесто.

Разстиламе с пръсти върху дъното на покрита с пергаментова хартия форма за печене със свалящи се стени (с диаметър 22 см). Печем в предварително загрята до 170 градуса фурна за 10 минути.

Сметаната и кафявата захар разбиваме с миксер до пухкав сняг. Разтопяваме кувертюра и когато поизстине, добавяме към него разбитата сметана със захарта, маскарпонето и крема сиренето, които преди това са били поне около час на стайна температура.

Разбъркваме хубаво сместа до хомогенност и я нанасяме равномерно върху изпечения, изстинал блат. Оставяме в хладилник поне за 12 часа.

След като нашата торта стегне, приготвяме ганаша, като затопляме сметаната на котлон в съд, добавяме към нея маслото и кувертюра. Разбъркваме до получаването на еднородна смес.

Изливаме ганаша върху тортата и връщаме в хладилника за още 5 часа.

После сваляме стените на формата и украсяваме шоколадовата торта с боровинките (ползвах сушени, които накиснах за една нощ в подсладена вода и капки есенция ром) и бадемите (смлени в чопър).

Да Ви е сладко! :-)




                              

Няма коментари:

 САЛАТА СЪС СКАРИДИ, АЙСБЕРГ И АВОКАДО: Приготвяне 10 мин. Готвене 30 мин. Общо 40 мин. Порции 1                                            ...