Пролетна мусака с тиквички:
- ⬤ ориз - 50 г
- ⬤ картофи - 200 г
- ⬤ праз - 1 стрък, или 1 бр. кромид лук
- ⬤ чесън - 2 скилидки
- ⬤ доматен сос - 150 мл
- ⬤ зехтин
- ⬤ маслини - няколко
- ⬤ черен пипер
- ⬤ червен пипер
- ⬤ копър
- ⬤ сол
- ⬤ вода
- ЗА ЗАСТРОЙКАТА
- ⬤ яйца - 2 бр
- ⬤ кисело мляко - 250 мл
- ⬤ брашно - 3 с.л.
- ⬤ сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
Измиваме и нарязваме тиквичките, обелените картофи, чесъна, маслините и праза в тава, покрита с хартия за печене.
Включваме към тях измития ориз, доматения сос, червения пипер, черния пипер и сол на вкус. Добавяме вода, колкото да покрие зеленчуците.
Разбъркваме всичко и заливаме със зехтин. Оставяме зеленчуците да се пекат в предварително загрята до 180 °C фурна, за 45 минути.
След което добавяме нарязания копър, разбъркваме и заливаме зеленчуците със застройката.
Застройката приготвяме, като разбием яйцата с киселото мляко (с поставената в него сода) и прибавим към тях брашното, разтворено в 50 мл вода.
Печем мусаката от тиквички до получаване на златиста, кафява коричка.
Поднасяме готовото пролетно ястие с кисело мляко.
Да Ви е сладко! :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар