Кокосов крем карамел:
- ⬤ прясно мляко - 270 мл
- ⬤ кафява захар - 12 с.л.
- ⬤ кокосово масло - 2 с.л.
- ⬤ кокосово брашно - 30 г
- ⬤ есенция ром - няколко капки
- ⬤ ванилия - 1 пакетче (2 г)
- ⬤ кокосови стърготини - 50 г
Карамелизираме 5 супени лъжици кафява захар в метален съд с малко сок от лимон на слаб котлон.
Лимонът е за да не стегне бързо карамела.
След това я прехвърляме в купичките за крем карамела. Разбиваме яйцата с останалата захар, добавяме прясното мляко, разтопеното на слаб огън кокосово масло (охладено на стайна температура), кокосовото брашно, есенцията ром и ванилията при непрекъснато бъркане.
След което изсипваме сместа в купичките за крем карамела. Прехвърляме купичките в тава, която пълним с вода, така че да покрие 2/3 от тях.
Печем във фурна на 140 °C за час, час и половина.
На 20 минути добавяме по 3-4 ледчета във водата, за да не стане крем карамела на шупли, ако кипне водата.
Накрая поръсваме с кокосови стърготини.
Да Ви е сладко! :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар