Мексикански бургер с чипс от батат:


"Колкото време е нужно, толкова отделете за приготвянето на този бургер с чипс от батат, всяка минута си заслужава"!

                              
Приготвяне 
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2


                                Необходими продукти:

    • бяло брашно - 200 г
    • царевично брашно - 30 г
    • мая - 7 г суха
    • вода - 130 мл топла
    • сол - 1/2 ч.л.
    • кафява захар - 1 с.л.
    • олио - 1 с.л.
    • жълтъци - 1 бр.
    • сусам - за поръсване
    • телешки бургер - 300 г готов
    • кориандър
    • черен пипер
    • пушен червен пипер
    • кимион
    • доматен чили сос
    • чедър - два слайса
    • олио - за пържене
  • ЗА ГУАКАМОЛЕТО
    • авокадо - 1/2 бр.
    • домати - 1/2 малък
    • сок от лимон - 1 ч.л.
    • чесън - на прах
    • червен лук - резен
    • бял пипер
    • лют пипер
    • зехтин - 1 с.л.
    • сол
  • ЗА ГАРНИТУРА
    • зелеви листа - пресни
    • домати - 1 бр.
    • млечен сос
    • барбекю сос
    • червен лук - 1 глава

                       
                         Начин на приготвяне:

За питките омесваме тесто, като в съда на хлебопекарната добавяме топлата вода. В единия край слагаме солта, а в другия захарта и олиото.

Изсипваме брашната, правим в тях кладенче и добавяме маята. Задължително грамажът се мери на електронна везна. Включваме на програма за месене на тесто.

После оформяме питки, оставяме ги за час на топло да втасват, намазваме ги отгоре с жълтък и поръсваме със сусам. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса за 20-30 минути.

Изпичаме телешките бургери в олио на тиган. От авокадото, домата, лимоновия сок, зехтина, белия пипер, лютия червен пипер, червения лук, солта, чесъна на прах приготвяме гуакамоле като ги пасираме в чопър.

Разрязваме питките на две, като потапяме всяка половинка в мазнината от тигана, в който сме изпекли бургерите.

После намазваме с доматен чили сос, нареждаме зелеви листа, поставяме телешки бургер (подправен допълнително с кимион, кориандър, черен пипер, пушен червен пипер), а върху бургера чедъра, докато е още топло месото.

Червения лук нарязваме на шайби и го запичаме със зехтин, малко сол и кафява захар във фурничка и го поставяме върху чедъра.

Продължаваме с пласт гуакамоле, следва барбекю сос и млечен сос (2 с.л. разбито кисело мляко със зехтин, сол и сух чесън). Поднасяме с чипс от батат.

Да ви е сладко с мексиканския бургер с чипс от батат!






Няма коментари:

  Крехки задушени свински пържоли:                                            Приготвяне 10 мин. Готвене 100 мин. Общо 110 мин. Порции 1    ...