Шкембе чорба с кладница:
"Често наричат тази супа, Фалшива шкембе чорба!" Необходими продукти:
- Кладница - 300 г
- Прясно мляко - 300 мл
- Вода - 1,5 л
- Масло - 40 г, краве
- Олио
- Зехтин - 1 с.л.
- Брашно - 2 с.л.
- Червен пипер - 1 с.л.
- Черен пипер
- Телешки бульон - 100 мл
- Чесън
- Оцет
- Лют червен пипер - сушен
- Сол
По желание:
- Мащерка
- Риган
Начин на приготвяне:
Първо кипваме водата в тенджера. В нея добавяме измитата и нарязана на малки парчета кладница. Така ври около 20 минути.
В касерола загряваме олиото, зехтина и маслото. Чрез постоянно разбъркване, добавяме към тях брашното, червения, черния пипер и солта, като разбъркваме всичко около 2-3 минути. Сваляме от котлона и добавяме получената смес в тенджерата при кладницата.
След което включваме прясното мляко и телешкия бульон (със стайна температура). Щом чорбата кипне отново, изключваме котлона. Счукваме чесъна в хаванче и го прехвърляме с малко оцет в подходяща посуда.
Поднасяме готовата шкембе чорба с гъба кладница в купа, като добавяме в нея чесън и оцет на вкус. Отгоре поръсваме с чили.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар