Сьомга с грахово велуте:
Необходими продукти:
⬤ филе от сьомга - 500 г
⬤ бяло вино - 100 мл
- ⬤ бял пипер
- ⬤ чесън - на прах
- ⬤ розмарин
- ⬤ мащерка
- ⬤ лимон - Резени
- ⬤ домати - Резени
- ⬤ чесън - 2 бр. Скилидки
- ⬤ зехтин - 10 мл
- ЗА ГРАХОВОТО ВЕЛУТЕ
- ⬤ грах - 500 г от пакет
- ⬤ краве масло - 30 г
- ⬤ прясно мляко - 100 мл
- ⬤ сметана за готвене - 100 мл
- ⬤ стар лук - 1 глава
- ⬤ чесън - на прах
- ⬤ зехтин
- ⬤ бял пипер
- ⬤ сол
Накисваме филетата сьомга в марината от бяло вино, зехтин и сухите подправки за около час.
През това време приготвяме граховото велуте, като задушаваме в тенджера настърганата глава стар лук в зехтина.
После добавяме граха, като след като и той се задуши, слагаме маслото.
Щом се разтопи маслото, изливаме прясното мляко и сметаната.
След няколко минути сваляме тенджерата от котлона. Пасираме граха до еднородна смес и поръсваме със сол и бял пипер.
След което запичаме сьомгата във фолио, като поставяме върху всяко парче, резен лимон, резен домат и резен чесън.
Печем сьомгата във фурна на 180 °C за 20 минути.
Добавих към рибата на фурна и картофена салата.
Да Ви е сладко с тази сьомга с грахово велуте!