Никулденски шаран с ориз и стафиди:



Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
                                   Необходими продукти: 

  • ⬤ шаран - 1 до 3 кг
  • ⬤ сол
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  •  лук - 3 глави кромид
  •  домати - 1 доматена паста
  •  орехи - 1 к.ч.
  •  ориз - 1 ч.ч.
  • ⬤ стафиди - 1 к.ч.
  •  червен пипер - 2 ч.л.
  •  джоджен - 1 ч.л.
  •  чубрица
  •  дафинов лист
  •  черен пипер
  • ⬤ сол
  •  зехтин

                                Начин на приготвяне:

Измиваме шарана и го почистваме от люспите и вътрешностите.

Приготвяме плънката, като задушаваме лука (лично аз винаги го настъргвам на ренде). Поръсваме с червен, черен пипер и разбъркваме.

Добавяме ориза, сол на вкус и разбъркваме с 1 ч.ч. вода, докато ориза поеме водата.

Счуканите орехови ядки, добавяме към плънката.

Поръсваме с джоджен, чубрица и слагаме 1 дафинов лист. Разбъркваме и добавяме стафидите.

Пълним шарана с плънката и след това зашиваме отвора.

Прехвърляме шарана в тава заедно с чаша и половина топла вода.

Заливаме отгоре с малко зехтин.

Печем Никулденския шаран с ориз и стафиди, около 90 мин. или           2 часа на 180 °C във предварително загрята фурна при непрекъснато наблюдение.







Няма коментари:

  Бухти с брашно от кафяв ориз: Приготвяне 15 мин. Готвене 20 мин. Общо 35 мин. Порции 2 Необходими продукти: ● яйца  - 2 бр, М размер ● ори...