Козунак без захар:
- ⬤ брашно - 600 г, за козунак
- ⬤ яйца - 3 бр
- ⬤ краве масло - 70 г, меко
- ⬤ олио - 20 мл
- ⬤ фурми - няколко броя, нарязани
- ⬤ стевия - 4 с.л.
- ⬤ прясно мляко - 200 мл, топло
- ⬤ мая - 1 пакетче (11 г)
- ⬤ сусам - за поръсване
- ⬤ бадеми - за поръсване
- ⬤ ром - няколко капки, есенция
- ⬤ ванилия - няколко капки, есенция
- ЗА НАМАЗВАНЕ
- ⬤ жълтъци - 1 бр.
- ⬤прясно мляко - 1 с.л.
Начин на приготвяне:
Замесваме тестото за козунака в хлебопекарната на програмата за месене на тесто, като първо слагаме мокрите съставки, а накрая сухите сътставки.
В брашното правим кладенче и поставяме маята (програмата включва и втасване, като всичко продължава около час и половина).
След като тестото е готово, го оформяме в желаната форма (плетен козунак, усукан или др.) и го оставяме във форма за печене, чието дъно е покрито с пергаментова хартия, да втасва отново на топло (покриваме го с кърпа, докато втасва).
Щом втаса, го намазваме със смесения жълтък с млякото (на стайна температура) и поръсваме със сусам и бадеми. Печем козунака в предварително загрята фурна до 170 градуса, до суха клечка и приятен загар.
Да Ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар