Печена пуйка с бяло вино и картофи:



Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
4

 

                                              Необходими продукти:


  •  пуйка - 2 кг, половин
  •  картофи - 5 бр., средно големи
  • ⬤ бяло вино - 1 ч.ч.
  •  краве масло - 100 г
  •  бял пипер
  •  пушен червен пипер
  •  пилешки бульон - 200 мл
  •  лук - 2 глави кормид
  •  сол
  •  царевично нишесте - 1 с.л.
  •  чубрица - или розмарин по желание
 


                                          Начин на приготвяне:

Почистваме и измиваме пуйката, и след това я осоляваме.

Смесваме омекналото на стайна температура краве масло с подправките и го поставяме под кожата на пуйката (като за целта правим джобчета под кожата с ножа и поставяме маслото под кожата на цялата пуйка).

Почистваме и нарязваме на колелца лука и картофите. Поставяме пуйката и зеленчуците в плик за печене. Поръсваме пуйката с червен пипер отгоре.

Заливаме с бялото вино и пилешкия бульон. Печем в предварително загрята фурна на 180 °C, за 1 час и още около 2 часа на 150 °C до готовност.

Останалата марината след печенето на пуйката поставяме в тиган (като първо, я прецеждаме през цедка) и правим сос, като добавяме царевичното нишесте и бъркаме до сгъстяване.

Поднасяме печена пуйка с бяло вино и картофи в подходящ съд заедно със зеленчуците.

Да Ви е сладко! :-)





Няма коментари:

 САЛАТА СЪС СКАРИДИ, АЙСБЕРГ И АВОКАДО: Приготвяне 10 мин. Готвене 30 мин. Общо 40 мин. Порции 1                                            ...