Свински карета с микс от сирена

 


        "Една кулинарна идея за печено свинско, която е идеален вариант да посрещнете гостите си за вечеря!"


        Приготвяне - 30 мин; Готвене- 120 мин; Общо - 150 мин; Порции - 3 бр.


                Необходими продукти:


  • свински карета - 700 г
  • ⏺бяло вино - 180 мл
  • ⏺зеленчуков бульон - 300 мл
  • ⏺подправка за скара
  • ⏺бял пипер
  • ⏺чесън на прах
  • ⏺сушен лук - 10 г
  • ⏺топено сирене - 2 кубчета, "Kiri"
  • ⏺пармезан - 20 г
  • ⏺топено сирене - 2 с.л., натурално
  • ⏺дижонска горчица - 1 с.л.
  • ⏺зехтин
  • ⏺масло - за овкусяване
  • ⏺царевично брашно - 1 с.л.
  • ⏺картофи - 5 бр.


                Начин на приготвяне:

За да сготвим тази гозба, първо измиваме месото и го накисваме за час в марината от бяло вино, чесън на прах, бял пипер и подправка за скара.

Следва да го поставим в тава, в плик за печене. После да залеем свинските карета със зеленчуковия бульон, както и да добавим сушения лук и зехтина.

Не слагаме сол заради соления зеленчуков бульон. Печем в предварително загрята фурна до 180 °C, на 160 °C за час-два (до готовност на месото), като включваме и картофите, увити цели (без да ги белим) във фолио, отстрани на тавата.

След като са готови каретата, правим от останалата марината сос от сирената в тиган, като добавяме също дижонската горчица и царевичното брашно (ако е необходимо, добавяме още бульон) при непрекъснато бъркане.

Овкусяваме с масло. Заливаме каретата със соса и поднасяме с гарнитура от печени картофи, намазани с масло и поръсени със сол.

Да Ви е сладко! :-)




Крем супа от броколи с крема сирене


 

            "Една любима и здравословна супичка, като предложение за Вас!"


             Приготвяне - 20 мин; Готвене - 30 мин; Общо - 50 мин; Порции - 4 бр.


                    Необходими продукти:


  • броколи - 200 г
  • просо - 25 г
  • червени картофи - 2 бр, малки
  • морков - 1 бр
  • стар лук - 1 бр
  • чесън - 1 скилидка
  • зеленчуков бульон - 1 кубче, "Maggi"
  • бял пипер
  • джоджен
  • крема сирене - 3 с.л.
  • яйце - 1 бр
  • олио/зехтин
  • масло - 1 с.л.


                    Начин на приготвяне:

В тенджера, в около литър вряща вода добавяме почистените, измити и нарязани броколи, картофи, лук, морков и чесън. 

Включваме мазнината, измитото просо и кубчето бульон.

Не слагаме сол, защото бульона е достатъчно солен. Оставяме на слаб огън супата да къкри.

След като картофите омекнат, идва ред и на подправките!

Щом супата поизстине, слагаме и предварително разбитото яйце с крема сиренето.

Пасираме и крем супата е готова (ако е необходимо добавяме още топъл бульон, за да достигнем желаната гъстота).

За финал слагаме маслото.

Могат да се изпекат и крутони към крем супата от броколи с крема сирене.

Да Ви е сладко! :-)

Свински врат с гъби изпечен в плик


 

        "Една също много добра рецепта, по която си струва да приготвите свинското си месо!"


       Приготвяне - 60 мин, Готвене - 120 мин; Общо - 180 мин, Порции - 4


                        Необходими продукти:


  • свински врат - 800 г, с кост
  • ⏺гъби - 100 г, мариновани печурки
  • ⏺червено вино - 50 мл
  • ⏺праз - 1/2 стрък
  • ⏺зеленчуков бульон - 250 мл, "Maggi"
  • ⏺майорана
  • ⏺бял пипер
  • ⏺зехтин - 2 с.л.
  • ⏺крема сирене - 2 с.л., "Олимпус"
  • ⏺царевично брашно - 1 с.л.


                        Начин на приготвяне:

За приготвянето на тази рецепта първо измиваме с вода свинския врат, а след това го натриваме с белия пипер и поръсваме с майорана. Заливаме го с червеното вино и го оставяме така за час на стайна температура.

След което го преместваме в плик за печене и поставяме плика с маринованото месо в тава. Слагаме върху месото печурките (хубаво е да намерите пресни), нарязания праз, зехтина и заливаме накрая със зеленчуковия бульон. Не слагаме сол, защото зеленчуковия бульон е солен.

Печем свинското в запечатан плик, в предварително загрята до 180 градуса фурна на 160 градуса, за един-два часа (до готовност на месото).

После изливаме останалата марината в тиган, добавяме крема сиренето и брашното, като правим сос при непрекъснато бъркане.

Заливаме изпеченото свинско месо със соса и го сервираме топло с гарнитура от пюре от картофи и салата по избор.

Да ви е сладко! :-)

Моето суши "Криспи Рол" с хрупкави скариди

 


              "Веднъж опитате ли това суши, няма да забравите вкуса му!"


           Приготвяне - 75 мин; Готвене - 40 мин; Общо - 115 мин; Порции - 2 бр.


                    Необходими продукти:


  • кори - 2 бр. за суши "Нори"
  • ⏺скариди - 125 г
  • ⏺ориз - 175 г, за суши
  • ⏺вода - 250 мл
  • ⏺крема сирене - 70 г, "Филаделфия" (може и друго натурално)
  • ⏺оризов оцет - 2 с.л.
  • ⏺кафява захар - 1 с.л.
  • ⏺сусам
  • ⏺маруля
  • ЗА ПАНИРОВКАТА
  • ⏺яйца - 1 бр.
  • ⏺галета - 25 г
  • ⏺царевично нишесте - 25 г
  • ⏺черен пипер
  • ⏺сол
  • ⏺олио - за пържене
  • ЗА ТРОХИТЕ
  • ⏺галета - 20 г
  • ⏺масло - 20 г


                    Начин на приготвяне:

За приготвянето на това суши първо измиваме и почистваме скаридите. След което ги панираме, като потапяме всяка в разбитото яйце, после в сместа от галета, царевично нишесте и черен пипер (действието се повтаря при желание за по-наситена панировка, като се редуват суха и мокра ръка).

Следва да изпържим скаридите в тиган до златист загар. Поставяме готовите панирани скариди, върху кухненска хартия за да поеме мазнината.

Ориза за суши го приготвяме, като първо го измиваме добре за 10-15 минути под струя течаща вода в гевгир. След което го оставяме в гевгира да се изсуши за около час. Варим в тенджера с капак.

Заври ли водата, включваме котлона на най-ниската степен, докато поеме ориза всичката вода. Оставяме тенджерата настрана за около 20 минути, за да се задуши ориза.

После го заливаме с маринатата от оризов оцет и кафява захар (която сме загрели на котлон в касерола до разтапянето на захарта). Преместваме ориза в пластмасова кутия и го покриваме с влажна кърпа.

Взимаме кора "Нори" и я поставяме с лъскавата страна надолу, върху покрита с найлон подложка за навиване на суши (за да не влиза ориз в нея). С мокри ръце разстиламе ориз по цялата повърхност на кората.

Поръсваме ориза със сусам и обръщаме кората, така че ориза да остане отдолу. Върху страната, която е към нас и не е покрита с ориз, редим хоризонтално маруля, панирани скариди и допълваме с крема сирене на ивица.

Завиваме стегнато руло с помощта на подложката, което режем на колелца с остър нож, който при всеки разрез мокрим с вода. Ако случайно ориза се разпада при рязане, сложете рулата суши във фризер за малко да стегнат и после ги разрежете. Ще се получи!

Всяко рулце овалваме в трохи от галета и масло, които предварително сме опекли върху пергаментова хартия в тиган, като сме смесили галетата с маслото. Поднасяме сушито със соев сос и всичко по ваш вкус!

Да Ви е сладко!




Плодова торта без глутен и печене

 


                   "Безглутенов вариант на торта с трохи, която обичам да приготвям във всякакви варианти!"


                    Приготвяне - 15 мин; Готвене - 40 мин; Общо: 55 мин; Порции - 8 бр.


                    Необходими продукти:

  • ЗА КРЕМА
  • ⏺маскарпоне - 500 г
  • ⏺банани - 200 г
  • ⏺кафява захар - 200 г
  • ⏺нишесте - 4 с.л., ванилия
  • ⏺яйца - 3 бр
  • ЗА ТРОХИТЕ
  • ⏺кокосово брашно - 250 г
  • ⏺масло - 100 г, меко
  • ⏺кафява захар - 100 г


    
                   
                         Начин на приготвяне:


За да приготвим тази безглутенова торта, първо разбиваме яйцата с кафявата захар в подходяща купа. Нишестето разтваряме в малко вода, за да не стане на бучки и го включваме в яйчената смес.

Бананите пасираме в чопър на каша и добавяме и тях към по-горе споменатите съставки. Накрая слагаме и маскарпонето.

Преместваме всичко в тенджера на слаб огън и бъркаме с дървена шпатула докато кремът се сгъсти и стане на гладка, гъста каша (ако маскарпонето не се разтвори, пасираме сместа за крема преди цялата процедура. Всичко зависи от вида му!).

След като крема е готов, го оставяме да изстива настрана. През това време изпичаме трохите в тиган покрит с пергаментова хартия.

Смесваме съставките за трохите, като ги намачкваме с ръка и печем на порции. Щом са готови оставяме настрана да изстиват и те.

Накрая сглобяваме тортата, като във форма за торта, чието дъно покриваме с пергаментова хартия (в случая диаметър 20 см), редим ред трохи, ред крем, ред трохи, ред крем и завършваме с ред трохи.

Покриваме плодовата торта с фолио и оставяме да престои за една нощ в хладилник за да стегне. Украсата е по желание.

Да Ви е сладко!.








Плодова торта с маскарпоне

 


                "Една класическа торта с трохи, която обичам да приготвям във всякакви варианти!"

              

                Приготвяне: 60 мин; Готвене: 30 мин; Всичко: 90 мин; Порции:  8 бр.


              Необходими продукти:


  • маскарпоне - 500 г, "Lovilio"
  • ⏺круши - 230 г
  • ⏺нишесте - 5 с.л., ванилия
  • ⏺кафява захар - 200 г
  • ⏺яйца - 3 бр
  • ЗА ТРОХИТЕ
  • ⏺бяло брашно - 250 г
  • ⏺кафява захар - 100 г
  • ⏺масло - 100 г, меко

            
              Начин на приготвяне:


За приготвянето на тази плодова торта, първо разбиваме яйцата в купа заедно с кафявата захар. Добавяме нишестето, което предварително сме размили в малко вода за да не става на бучки.

Крушите пасираме в чопър на каша и включваме и тях в яйчената смес. Следва маскарпонето (Ако не се разтвори добре, пасирайте сместа с пасатор. Това зависи от вида на маскарпонето).

Разбъркваме хубаво сместа и я прехвърляме в тенджера, като бъркаме непрекъснато на слаб огън до сгъстяване. После отстраняваме тенджерата от котлона.

За трохите смесваме брашното с мекото маслото и захарта. Печем ги в тиган върху пергаментова хартия на слаб котлон. Бъркаме непрекъснато с дървена бъркалка до златист цвят. Оставяме да изстинат.

После във форма за печене (диаметър, 20 см) редим ред крем, ред трохи, ред крем, ред трохи.

Покриваме любимата плодова торта с фолио и я преместваме в хладилника за една нощ.

Да Ви е сладко!





Тиквен крем карамел със сладко от смокини


 

                "Един успешен опит да избягаме от класическото приготвяне на крем карамел, който надявам се да Ви хареса дори повече от традиционната  рецепта!"


                    Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Порции: 4 бр.


                    Необходими продукти:


  • яйца - 3 бр.
  • ⏺прясно мляко - 270 мл
  • ⏺тиква - 200 г
  • ⏺овесени ядки - 30 г
  • кафява захар - 10 с.л.
  • ⏺лешници - 10 г (за поръсване)
  • ⏺ванилия
  • сладко от смокини

    
        
                Начин на приготвяне:

Започваме направата на крем карамела с тиква, с карамелизирането на 5 супени лъжици кафява захар в тиган. След което слагаме малко лимон, за да не стегне веднага карамела.

Изливаме в купички за крем карамел карамелизираната захар, като във всяка слагаме парчета от сварената предварително и охладена тиква.

В блендер разбъркваме яйцата, прясното мляко, предварително смлените на брашно овесени ядки и останалите супени лъжици кафява захар. Добавяме ванилия и изсипваме сместа в купичките, като покриваме с нея тиквата.

Прехвърляме купичките с тиквения крем карамел в тава. Напълваме тавата с вода, така че да покрие 2/3 от купичките. Печем в предварително загрята фурна на 140 градуса за около час и половина.

На 20-та минута добавяме по 2-3 ледчета, за да не заври водата и да не стане крем карамела на мехурчета.

Поднасяме вкусния десерт, предварително охладен в хладилник, като заливаме отгоре със сладко от смокини и поръсваме с ядки по желание.

Да ви е сладко!






Пиле фрикасе без запръжка

 


     "Ако обичате пиле фрикасе, не пропускайте да го сготвите и по тази рецепта!"

             

         Приготвяне: 30 мин; Готвене - 30 мин; Общо: 60 мин; Порции: 3 бр.

                    

                     Необходими продукти:


  • пилешки бутчета - 3 бр.
  • ⏺лук - 1 бр. кромид
  • ⏺жълтъци - 1 бр.
  • ⏺прясно мляко - 300 мл
  • ⏺бяло вино - 50 мл
  • ⏺пилешки бульон - 100 мл, от варенето на месото
  • ⏺зеленчуков бульон - 1/2 кубче, Maggi
  • ⏺лук - 20 г сушен
  • ⏺бял пипер
  • ⏺целина - сушена
  • ⏺брашно - 50 г тип, Грахам
  • ⏺зехтин
  • ⏺масло - 30 г
  • ⏺сок от лимон - 1 ч.л.


                

                 Начин на приготвяне:


Първо измиваме и сваряваме пилешките бутчета в тенджера с вода, заедно с нарязаната на парчета глава кромид лук (като отпенваме периодично). След като се сварят ги накъсваме на малки парчета и изхвърляме кожите.

Включваме сушения лук в пилешкия бульон (в който сме сварили пилето), който предварително сме изляли в тенджера. Включваме и зехтина. Оставяме всичко, малко да поври (за да омекне лукът).

Добавяме виното и разтваряме в получената смес зеленчуковия бульон и брашното. Накрая включваме прясното мляко, слагаме и парчетата месо. Овкусяваме с бял пипер, целина и сока от лимон.

Разбиваме жълтъка, като към него добавяме по малко от бульона. После го добавяме към соса с пилето, при непрекъснато бъркане. Оставяме пилето фрикасе да поври 10 минути на тих огън, като разбъркваме периодично за да не загори.

Накрая добавяме маслото и разбъркваме. Зеленчуковият бульон е солен и не слагаме сол. Поднасяме готовото пилешко фрикасе топло (ако престои и се сгъсти, можем да разредим с малко от пилешкия бульон, който е останал, след като сме сварили пилето).

Да Ви е сладко!




Ябълков пай с маслено тесто


 

                     "Един много вкусен и любим пай, който носи след себе си аромат на есен и канела!"


                   Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Порции: 8 бр.


                   Необходими продукти:


  •     ЗА МАСЛЕНИЯ БЛАТ

  • ⏺кокосово брашно - 100 г
  • ⏺бяло брашно - 140 г
  • ⏺краве масло - 125 г
  • ⏺пудра захар - 4 с.л.
  • ⏺студена вода - 4 с.л. или прясно мляко
  • ⏺ром - няколко капки есенция

  •      ЗА ПЛЪНКАТА

  • ⏺ябълки - 700 г
  • ⏺кафява захар - 1 ч.ч.
  • ⏺канела
  • ⏺ванилия
  • ⏺стафиди - 30 г
  • ⏺бадеми - 60 г, сурови




                 Начин на приготвяне:


За приготвянето на масления блат, първо смесваме и пресяваме брашната в купа. Добавяме студеното масло на парчета към тях. Следва да се включат, пудрата захар и водата (прясното мляко).

Омесваме тесто с ръце, като не месим продължително. После разстиламе масленото тесто с пръсти в подходяща тава за пай, покрита с пергаментова хартия.

За да приготвим плънката за масления пай, измиваме, обелваме и нарязваме ябълките на дребни парченца.

Добавяме към тях кафявата захар, канелата, ванилията, есенцията ром, стафидите и бадемите (смлени предварително в чопър). Размесваме добре всичко и го поставяме върху блата в тавата.

Покриваме пая със стреч фолио и го оставяме в хладилник за един час.

Печем масления пай с ябълки в предварително загрята до 180 градуса фурна, до готовност. По желание може да се добави едно яйце в блата, преди да се омеси и да се желират плодовете.

Да ви е сладко!






Дърпано свинско по американски





      

  "Това свинско печено наистина се топи в устата и е много, много вкусно!  Препоръчвам Ви го горещо."


     Приготвяне - 60 мин; Готвене - 150 мин; Общо - 210; Порции - 3 бр



                      Необходими продукти:


свинско месо - 800 г

⏺соев сос - 20 мл

  • ⏺пушен червен пипер - 1 с.л.
  • ⏺бял пипер
  • ⏺кафява захар - 1 с.л.
  • ⏺зехтин - 1 с.л.
  • ⏺кимион
  • ⏺сол
  • ⏺чесън - на прах
  • ⏺сайдер - 1 ч.ч. средна, ябълков

  • ГАРНИТУРА

  • ⏺картофи - 5 средни
  • ⏺броколи
  • ⏺масло - 30 г
  • ⏺сол



                       Начин на приготвяне:


Накисваме свинското месо в марината, направена чрез смесване на соевия сос със зехтина и подправките, в купа.

Месото седи така около 1 час (може и за едно денонощие в хладилник, като задължително покриваме купата със стреч фолио). След което преместваме месото в плик за печене и го заливаме с чашата сайдер.

Печем в предварително загрята фурна до 150 °C, за около 3 часа или до готовност на месото.

Следва да извадим свинското в чиния и да го накъсаме, като заливаме вече дърпаното свинско с останалата марината.

Картофите изпичаме цели в малка фурничка. Печените картофи нарязваме и подправяме с масло и сол, без да ги белим.

Броколите задушаваме на пара и подправяме с масло, сол и чесън на прах.

Да Ви е сладко! :-)







   





  Крехки задушени свински пържоли:                                            Приготвяне 10 мин. Готвене 100 мин. Общо 110 мин. Порции 1    ...