Дърпано свинско с барбекю сос


"Вкусна гозба, от която можете да си приготвите и дюнери!"

 

                                    Необходими продукти:


  • свински бут - 800 г (без кост)
  • ⏺бяло вино - 200 мл
  • кафява захар - 1. 5 с.л.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • ⏺кимион
  • чесън на прах
  • сушен лук
  • барбекю сос - 1 к. ч.
  • сол
  • ⏺зехтин - 1 с.л.





                              Начин на приготвяне:

Измиваме месото, смесваме подправките и ги натриваме хубаво в него.

Взимаме плик за печене и поставяме месото в него, като го заливаме с бялото вино и зехтина.

Печем свинското в предварително загрята фурна до 150 градуса за 2-3 часа в тава, докато месото стане крехко.

Към края разкъсваме месото и прибавяме барбекю соса.

Връщаме във фурната и запичаме за около 10 минути, след което сервираме с гарнитура от ориз и зеленчуци по вкус.

Да Ви е сладко!






Фахитас с телешко и чедър




      "Една мексиканска гозба, която по оригинална рецепта се прави с пилешко месо! Но и така е много вкусна!"


      Приготвяне: 15 мин; Готвене: 90 мин; Общо: 105 мин; Порции: 2 бр.


                           Необходими продукти:


  • телешко месо - 400 г
  • ⏺чедър - 4 листа
  • ⏺чушки - 1 бр. червена + 1 бр. зелена
  • ⏺лук - 1 бр., червен
  • ⏺лимони - 1/2 бр.
  • ⏺черен пипер
  • ⏺кимион
  • ⏺пушен червен пипер
  • ⏺магданоз
  • ⏺сол
  • ⏺кориандър
  • ⏺риган
  • ⏺чесън на прах
  • ⏺лют пипер
  • ⏺зехтин
  • ⏺тортили - 2 бр.
  • ГУАКАМОЛЕ
  • ⏺авокадо - 1 бр.
  • ⏺лимони
  • ⏺доматена паста - 1 с.л.
  • ⏺лук - 1/2 бр., червен
  • ⏺зехтин
  • ⏺сол
  • ⏺лют пипер
  • ⏺чесън на прах



                            Начин на приготвяне:


За направата на това мексиканско ястие, първо измиваме и нарязваме телешкото месо на тънки ленти. След което го поставяме в купа заедно с подправките, зехтина и малко лимон.

Лука нарязваме на полумесеци, а чушките - на тънки ленти. Добавяме и тях към купата с месото.

Разбъркваме добре и оставяме на хладно да престои така поне час. След което прехвърляме маринованото месо и зеленчуци в тава, покрита с пергаментова хартия.

Слагаме вода до нивото на зеленчуците и покриваме с алуминиево фолио.

Печем във фурна на 170 °C до омекване на месото (час, час и половина).

Накрая добавяме чедъра, разбъркваме до пълното му разтапяне и разпределяме готовото месо в две затоплени тортили за завършек на вкусните фахитас.

Гуакамолето приготвяме, като пасираме всичко в чопър до хомогенна смес.

Фахитас с телешко и чедър е готово.

Поднасяме  ястието топло! 

Да Ви е сладко!





Пухкави, американски палачинки с два вида брашно


             

     "Който не успее да си приготви и хапне от вкусните, пухкави, мини палачинки през делничните дни, непременно трябва да си ги приготви през почивните дни!" :-)


       Приготвяне: 20 мин; Готвене: 20 мин; Общо: 40 мин; Порции: 2 бр.


                          Необходими продукти:   


  • яйца - 2 бр.
  • ⏺оризово брашно - 3 с.л.
  • ⏺царевично нишесте - 3 с.л. (царевично брашно)
  • ⏺кафява захар - 1 с.л.
  • ⏺сода бикарбонат - 1 щ.
  • ⏺сладко от боровинки
  • ⏺сол - 1 щ.
  • ⏺олио - за пържене
  • ⏺масло - за намазване



                            Начин на приготвяне:

Първо отделяме жълтъците от белтъците.

В купа разбиваме жълтъците с част от пресятото брашно до гладка каша.

В отделен, задължително сух съд, разбиваме белтъците (като за целувчен крем), заедно с кафявата захар.

Разбитите на сняг белтъци, добавяме към разбитите преди това жълтъци с част от брашното. Накрая при непрекъснато разбъркване с дървена шпатула, добавяме останалото брашно с щипката сода бикарбонат и сол. Бъркаме до хомогенност.

Веднага пържим американските палачинки, докато е още пухкава сместа на умерено загрят котлон, в нагорещено олио в тиган.

Готовите палачинки мажем отгоре с малко масло.

Поднасяме със сладко от боровинки, а по желание поръсваме и с пудра захар.

Да Ви е сладко!




                                          

Моят класически "Шиш Таук"


     

                        "Рецепта за едни от най-вкусните дюнери, на които съм попадала до момента. Сигурна съм, че ще Ви стане любима и ще готвите по нея многократно!"


                            Необходими продукти:


Пуешки бутчета - 700 г

Кисело мляко - 4 с.л.

⏺Зехтин - 3 с.л.

⏺Риган

⏺Джинджифил - 1 щ. 

⏺Кетчуп - 1 ч. л., или доматена паста

⏺Червен оцет - 1 ч. л. 

⏺Чесън на прах

⏺Сокът от половин лимон

⏺Пушен червен пипер

⏺Бял пипер

⏺Сумак

⏺Каперси (кисели краставички) 

⏺Тортили - 2 бр

⏺Чеснов сос

⏺Пържени картофи

⏺Чери домати

⏺Сол

⏺Олио







                                Начин на приготвяне:

Първо измиваме, обезкостяваме и почистваме от кожите пуешките бутчета. Нарязваме ги на малки парчета и ги осоляваме. 

Поставяме ги в купа заедно с киселото мляко, зехтина, сока от лимон, кетчупа, оцета и подправките. Разбъркваме добре и оставяме купата с месото в маринатата, да престои в хладилник за няколко часа. 

След което нанизваме парчетата пуешко месо на шишчета, които изпичаме на грил тиган намазан с олио. 

Завиваме в случая два дюнера от тортилите (които преди да напълним, потапяме леко от едната страна в останалата след печенето мазнина, в грил тигана). Пълним ги комбинирайки в тях парчета печено пуешко месо, пържени картофи, каперси, чери домати и чеснов сос (може да включим зеле, маруля или айсберг). 

Да Ви е сладко! 





Веган бисквитена торта


 

                      "Подходящ десерт и за тези от вас, които не консумират животински продукти!"


                     Необходими продукти:


Обикновени бисквити - 400 г, без животински продукти

Соево мляко - 800 мл

Царевично нишесте - 60 г

Нишесте - 15 г, ванилия

Ванилии - 2 бр

Кафява захар - 200 г

Бадемово брашно - 30 г

Кокосови стърготини за поръсване

Сладко от ягоди


                    


                            Начин на приготвяне:


Първо разтваряме нишестетата в около 100 мл от соевото мляко. 

След което изливаме останалото около 700 мл, соево мляко в тенджера и добавяме разтворените нишестета, кафявата захар и ванилиите. 

На умерен огън разбъркваме постоянно сместа, докато стане на крем. 
  
След което във форма за торта с отделящо се дъно (покрито с пергаментова хартия), редим ред бисквити, ред крем, като завършваме с ред крем. 

Оставяме бисквитената торта в хладилник за едно денонощие за да стегне крема и да го попият бисквитите. 

Накрая намазваме тортата отгоре със сладко от ягоди и поръсваме с кокосови стърготини. Отстрани на тортата по обиколката й, поставяме бадемово брашно. 

Да Ви е сладко! :-)

                        

                        



                        

                 

Кето пица

 


           "Едно по-различно предложение, за една много вкусна пица!"


           Приготвяне - 45 мин; Готвене - 35 мин ; Общо - 80 мин; Порции - 2 бр.


                             Необходими продукти:


  • БЛАТ
  • ⏺бадеми - 80 грама (печени)
  • ⏺карфиол - 350 грама
  • ⏺яйца - 1 брой
  • ⏺бял пипер
  • ⏺чубрица
  • ⏺сол
  • ТОПИНГ
  • ⏺пюре от червен пипер - 1/3 ч.л. (люто)
  • ⏺моцарела - 125 грама
  • ⏺песто  - 1 с.л., "Дженовезе"
  • ⏺зехтин - 2 с.л.
  • ⏺чери домати - 5 броя
  • ⏺маслини
  • ⏺чесън - 1 скилидка
  • ⏺магданоз


                            Начин на приготвяне:

Карфиолът се бланшира за около 10 минути във вряща, подсолена вода. Отцежда се много добре и се смила в чопър.

Отново се отцежда от течността и се прехвърля в купа.

Бадемите се пасират и се добавят при карфиола заедно със солта, белия пипер и чубрицата. Прибавя се разбитото яйце и сместа се разбърква.

Прибира се в хладилник за 30-тина минути.

След това в тава с диаметър 24 см, чието дъно е покрито с хартия за печене, се поставя сместа и се оформя блат.

Във фурната загрята до 180 градуса, се изпича карфиоления блат за 25 минути. Изважда се и се гарнира.

Смесва се пестото с пюрето от чушки и зехтина. Блата се намазва и се поръсва с наситнен чесън, нарязани маслинки и чери домати.

Настъргва се  моцарелата и се поръсва с нея пицата.

Връща се във фурната за още няколко минути, за да се разтопи моцарелата. Накрая се поръсва с магданоз и се сервира топла.

Да Ви е сладко!






Мароканска зеленчукова крем супа


      Супата е направена от много продукти, но всеки от тях е допринесъл за екзотичния й вкус!"

           Приготвяне: 20 мин; Готвене - 20 мин; Общо: 40 мин; Порции - 4 бр.


                                Необходими продукти:

  • батати - 2 бр.
  • ⏺моркови - 2 бр.
  • ⏺чушки - 2 бр. червени
  • ⏺праз - 1/2 стрък
  • ⏺червена леща - 40 г
  • ⏺куркума - щипка
  • ⏺черен пипер - щипка
  • ⏺къри - щипка
  • ⏺кимион - щипка
  • ⏺канела - щипка
  • ⏺индийско орехче - щипка
  • ⏺зехтин - олио
  • ⏺сол - на вкус
  • ⏺вода - 1.5 ч.ч.
  • ⏺лимони - 1 бр.


                            Начин на приготвяне:


За да приготвим мароканската супа, първо обелваме бататите с картофобелачка, заради тънката им кора. Нарязваме ги на кубчета заедно с праз лука, морковите, червените чушки и накрая добавяме и измитата червена леща в тенджера.

Заливаме с вода, така че да покрие зеленчуците. Подправяме с мазнина и сол. Варим всичко до готовност на лещата. Ако е необходимо добавяме още вода при варенето.

Оставяме супата настрана да изстине за известно време и пасираме с пасатор.

Подправяме зеленчуковата супа с подправките и лимон. Добавих моцарела за финес, по мой вкус.

По желание може да се включат в рецептата и крутони.

Да Ви е сладко!  :-)





Пица "Diabolo"


      

            "Доста пикантна и вкусна пица се оказа тази пица!"


            Приготвяне: 15 мин; Готвене - 20 мин; Общо: 35 мин; Порции - 3 бр.


                                Необходими продукти:

       

  • тесто за пица - 400 г готово или домашно
  • ⏺чоризо - 200 г
  • ⏺моцарела - 125 г
  • ⏺доматена паста - 5 с.л.
  • ⏺босилек
  • ⏺лют червен пипер
  • ⏺зехтин

                         



                            Начин на приготвяне:


За направата на тази пица, първо размразяваме тестото за пица (ако е било замразено, за 1 нощ в хладилник и после на стайна температура).

Следва да поставим тестото върху тава за печене, покрита с пергаментова хартия.

Намазваме го отгоре с доматената паста и нареждаме нарязаното чоризо, а накрая покриваме чоризото с нарязаната на шайби моцарела.

Поръсваме пикантната пица с босилек, малко лют пипер и зехтин.

Печем в предварително загрята фурна до 170 °C, до готовност.

Нарязваме на парчета и поднасяме топла!

Да Ви е сладко!





Белгийски гофрети с микс от брашна


 

                              "Една  много идейна закуска с тези пухкави гофрети, които топли с мед или домашно сладко по избор са най-вкусни!"


                             Приготвяне - 20 мин; Готвене - 20 мин; Общо - 40 мин; Порции - 4 бр.


                              Необходими продукти:


  • овесени ядки - 70 г
  • ⏺кокосово брашно - 20 г
  • ⏺оризово брашно - 40 г
  • ⏺бяло брашно - 50 г
  • ⏺прясно мляко - 1 ч.ч.
  • ⏺масло - 3 с.л.
  • ⏺кокосово масло - 1 с.л.
  • ⏺ванилия - 1 пакетче (2 г)
  • ⏺сол - щипка
  • ⏺сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • ⏺кафява захар - 1 с.л.
  • ⏺олио - за намазване
  • ⏺мед - за заливка
  • ⏺яйца - 2 броя



                        Начин на приготвяне:

За направата на тези гофрети, първо се смесват брашната (овесените ядки се смилат предварително на брашно в чопър) със содата и щипката сол.

Разбиват се яйцата с кафявата захар.

Към яйчената смес се добавят прясното мляко, ванилията и разтопените предварително масла (охладени на стайна температура).

След което при непрекъснато бъркане се добавя микса от брашна. Трябва да се получи гъста, лепкава каша, като за кекс.

Гофретникът се загрява предварително и се намазва отвътре с мазнината. С черпак се разпределя сместа и се пекат гофрети.

Готовите гофрети се поднасят топли с мед. 

Да Ви е сладко!




  Крехки задушени свински пържоли:                                            Приготвяне 10 мин. Готвене 100 мин. Общо 110 мин. Порции 1    ...