Печен, шпикован свински бут:


"Печен шпикован свински бут, който си подхожда чудесно със свежа, зелена салата!"

Приготвяне
15 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
225 мин.
Порции
4


                                Необходими продукти:

    • свински бут - 1.3 кг
    • сайдер - 2 ч.ч. вишня
    • сок от ананас - 1 ч.ч.
    • зехтин - 4 с.л.
    • лук - 1 глава
    • чесън - 6 скилидки
    • чубрица
    • черен пипер
    • червен пипер
    • зеленчуков бульон - Maggi, 1 кубче
    • брашно - 1 - 2 с.л. грахам
    • масло - 30 г

    
    
                                    Начин на приготвяне:

Накисваме месото за една нощ в тенджера с вода, за да източим кръвта. След което го натриваме със сол, черен пипер, червен пипер и правим разрези с нож по повърхността му.

В разрезите поставяме почистения и нарязан на шайби лук и скилидки чесън.

Слагаме месото в йенски съд върху пергаментова хартия и заливаме със сайдера (в който сме разтворили кубчето бульон), сока от ананас и зехтина.

Поръсваме с чубрица, увиваме в хартията, покриваме с капак и печем в предварително загрята фурна до 160°С около 3 часа (до омекване на месото) и после за 30 минути на 180°С, развито без капак.

От останалата марината правим сос, като я прехвърляме в тенджера и добавяме малко брашно и масло.

Бъркаме с дървена шпатула, докато леко се сгъсти сосът.

Поднасяме печеното свинско, залято със соса и с подходяща гарнитура.

Да Ви е сладко!







 

Кофта кюфтета:


"Поднесете кофта кюфтетата с гарнитура от печени картофи и зеленчуци!"

Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3


                                Необходими продукти:

    • телешка кайма - 500 г
    • яйце - 1 бр.
    • лук - 10 г, сушен
    • чесън на прах
    • бял пипер
    • кимион
    • червен пипер
    • чубрица
    • подправка за скара
    • сол


                                Начин на приготвяне:

Омесваме в подходяща купа, телешката кайма с яйцето и подправките.

След което я оставяме да престои в хладилник за една нощ.

Преди да изпечем кофта кюфтета, ги нанизваме на дървени шишове.

Печем в предварително загрята до 180 °C фурна до готовност (приблизително 20 минути) при непрекъснато наблюдение.

Поднасяме кофта кюфтетата топли, с гарнитура от картофено пюре и зеленчуци.

Да Ви е сладко!





 

Ориз с телешко по китайски:

 
"Ето и една рецепта за любителите на китайската кухня!"

                                Необходими продукти:

    • ориз - 250 г, за суши
    • вода - 500 мл
    • оризов оцет - 2 с.л.
    • захар - 1 с.л.
    • зеленчуков бульон - 1 кубче, Maggi
    • яйца - 3 бр.
    • телешко месо - 500 г
    • соев сос - тъмен
    • лук - 10 г сушен
    • чесън - 3 скилидки
    • зехтин
    • грах - 1 к.ч., замразен
    • царевица - 1 к.ч., от консерва

    
                                  Начин на приготвяне:


Първо, сваряваме ориза във водата, като добре го измиваме, преди това и щом заври водата, намаляваме котлона до най-ниската степен. Така ври, докато поеме водата.

След което го заливаме с марината от загрятия в подходящ съд оризов оцет и разтопената в него захар.

Оставяме сварения ориз в тенджерата с капак да изстива. Щом стане на стайна температура, може да го сложим в хладилника, защото преди пържене ориза трябва да е студен.

Нарязваме месото на жулиени, преди да го сварим. Покриваме телешкото месо с вода в тенджера, като предварително сме разтворили в нея кубчето зеленчуков бульон. Варим до готовност.

Ако е останал бульон, отцеждаме месото. В тиган със зехтин пържим яйцата и ги накъсваме на малки парчета. После ги заделяме настрана.

В същия тиган със зехтин на слаб огън, запържваме месото, настъргания на ренде чесън и сухия лук.

Добавяме ориза, царевицата, граха и соевия сос, като пържим на средно слаб огън, като разбъркваме с дървена шпатула. Включваме накрая и пържените и накъсани яйца.

Поднасяме топъл ориза с телешко месо по китайски.

Да Ви е сладко!










 

Байганети със сьомга:


"Задължително поднесете тези байганети с горчичен сос. Добър апетит!"

Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции: 2 бр

                     
                       Необходими продукти:


  • филе от сьомга - 250 г
  • картофи - 200 г обелени печени
  • жълтъци - 1 бр.
  • белтъци - 2 бр.
  • бял пипер
  • чесън на прах
  • магданоз - изсушен
  • сол
  • брашно - 45 г
  • бира - 60 мл
  • зехтин - 1 ч.л.
  • олио - за пържене



                      Начин на приготвяне:

Брашното се разбърква с бирата, маслиновото масло и солта до получаване на гладка каша.

Картофите се изпичат във фурничка цели, след което се обелват, осоляват и се намачкват.

Когато изстинат, към тях се добавя жълтъкът и сухите подправки.

Рибата се подправя със сол, чесън на прах и бял пипер и се запича в пергаментова хартия във фурничка за 10 минути на 200 °C.

След което се охлажда, накъсва на парченца и се добавя към картофената смес. Оформят се малки, рибни кюфтета.

Белтъкът се разбива с миксер до бял сняг и се размесва с бирената смес и панировката е готова.

Всяко кюфтенце се потапя в панировката с вилица и се пържи в подходящ съд, в който да може да се потопи почти цялото.

След което, вкусните байганети  се поставят върху кухненска хартия, която да попие мазнината.

Поднасят се байганети със сьомга със сос по желание. Направих сос от кисело мляко, горчица, зехтин, щипка сол, лимонов сок и чесън на прах. Може да се включи в соса и майонеза.

Да Ви е сладко!





 Салата бурата:


                "Специално за почитателите на витаминозната храна!"


                    Необходими продукти:


Бурата - 125 г

         ● Авокадо - 1 бр

         ● Чушка - 1 бр, печена

         ● Домат - 1 бр, розов

         ● Краставица - 1/2 бр

         ● Крутони

         ● Маслинова паста - 1 с.л.

            Дресинг:

         ● Зехтин – 2 с.л.

         ● Мед – 1 с.л.

         ● Горчица  – 1 ч.л.

         ● Босилек - пресен

         ● Лимонов сок - 2 с.л.

         ● Сол



                 Начин на приготвяне:


Измиваме добре зеленчуците с вода. Нарязваме домата,  обелените краставица, авокадо и чушка на малки парчета. Поставяме всичко в подходяща посуда. 

Смесваме зехтина, меда, горчицата, лимоновия сок, солта и босилека, като разбъркваме до хомогенна смес.

С готовия дресинг, заливаме отгоре зеленчуците и внимателно ги разбъркваме. 

Добавяме крутоните и маслиновата паста.

Най-накрая, по средата на салатата поставяме буратата.


Да Ви е сладко, с тази витаминозна салата!













 

Маймунски хляб в хлебопекарна:


                "Един по-различен и много вкусен хляб!"


                       Необходими продукти:

    • бяло брашно - 360 г
    • царевично брашно - 70 г
    • ленено брашно - 30 г
    • вода - 260 мл, задължително топла
    • олио - 40 мл
    • краве масло - 40 г
    • маслини - няколко
    • мая - 4 г суха
    • захар - 1 с.л.
    • сол - 1 ч.л.
    • чесън - на прах
    • чубрица
    • босилек
    • мерудия
    • червен пипер
    • бял пипер




                          Начин на приготвяне:

За направата на този маймунски хляб, като за начало  в купата на хлебопекарната поставяме топлата вода.

В единия край на купата поставяме солта, а в другия захарта.

По средата изсипваме 1 с.л. олио и намазваме с него перките на хлебопекарната и стените на купата от вътрешната страна.

Изсипваме и пресятите брашна, като правим в тях дупка, в която поставяме маята.

Включваме програма за месене на тесто. Оставих да меси около 30 минути (по принцип е 1:30 часа с втасване).

След което, оформяме топки с големина на орех.

Разтапяме маслото и го добавяме към олиото, в отделна купа.

Включваме подправките по вкус и нарязаните на ситно маслини.

Потапяме всяко топче тесто в мазнината с подправките и го връщаме, в купата на хлебопекарната.

Оставяме тестото за нашия пухкав, маймунски хляб да втаса на топло.

След което, включваме хлебопекарната на програма за печене за 1 час и маймунският хляб в хлебопекарна е готов.

Да Ви е сладко!






 

Брауни торта:


                 "Една шоколадова наслада за сетивата!"

                        Необходими продукти:

    • шоколад - 200 грама натурален
    • кокосово брашно - 140 г
    • масло - 140 г
    • яйца - 5 бр.
    • кафява захар - 200 г
    • ванилия - 1 ампула
    • бакпулвер - 10 г
  •           ЗА КРЕМА
    • маскарпоне с шоколад - 500 г
    • кафява захар - 1/3 ч.ч.
  •           ЗА ГЛАЗУРАТА
    • шоколад - 100 г, натурален
    • готварска сметана - 70 мл
    • масло - 20 г
    • бадеми - 50 г, филирани за украса
    • червени боровинки - за украса



                         Начин на приготвяне:

Първо разбиваме яйцата със захарта в подходяща купа. Разтопяваме на водна баня маслото и натуралния шоколад.

След като станат на стайна температура ги добавяме към яйчената смес. При непрекъснато бъркане включваме и кокосовото брашно с бакпулвера и ванилията.

Разбъркваме получената смес до хомогенност. После изсипваме готовата смес за блатовете във форма за печене (с диаметър 22 см), покрита с пергаментова хартия. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса за около 20 минути. Проверяваме с дървена клечка дали е готов блата (не бива да полева по клечката тесто).

След като е готов блатът, го оставяме на една страна да изстива.

През това време разбиваме маскарпонето и захарта с миксер. Докато блатът е все още леко топъл, го разрязваме с подходящ нож на три части.

За да не се начупят, докато са все още леко топли блатовете, ние ги намазваме с маскарпонето и ги сглобяваме, като ги поставяме върху подходяща поставка.

На най-горния блат не слагаме крем, но намазваме брауни тортата отстрани също с крем. Най-горния блат заливаме с глазура от разтопения на водна баня шоколад, сметаната и кравето масло.

Накрая украсяваме тортата с филирани бадеми и боровинки. Оставяме за няколко часа в хладилник.

Вкусната брауни торта е готова.

Да Ви е сладко!




 

Пилешко филе с масло на тиган:


                "Хрупкави, сочни и с пикантен вкус!"


                       Необходими продукти:

    • пилешко филе - 400 г
  •           МАРИНАТА
    • яйца - 1 бр, L
    • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
    • брашно - 3 с.л.
    • горчица - 1 ч.л.
    • бял пипер
    • сол
    • чесън на прах
  •           ЗА ПАНИРОВКАТА
    • универсална панировка - 1 ч.ч.
    • сусам - 2 с.л.
    • сол
    • бял пипер
    • пармезан - 30 г, или кашкавал
    • масло - 4 с.л.
    • олио - 3 с.л.




                       Начин на приготвяне:

Нарязваме пилешкото филе на 4 парчета. Измиваме го, осоляваме го и го подсушаваме.

В купа разбиваме яйцето с киселото мляко, горчицата, белия пипер и солта.

След което добавяме брашното при непрекъснато бъркане (не трябва да има бучки).

Добавяме пилешките парчета към получената марината и ги оставяме в нея за около 30 минути (до 2 часа в хладилник).

В плитка чиния смесваме универсалната панировката, със сусама, настъргания пармезан, белия пипер и солта. Разбъркваме добре!

С вилица взимаме парче от пилето, от маринатата и го овалваме обилно в панировката - и от двете страни равномерно. Така процедираме и с останалите парчета.

В тиган разтопяваме маслото в олиото и на умерено загрят котлон запържваме до златист загар всяко панирано парче пиле (при необходимост добавяме още мазнина).

Поднасяме пилешките филета с масло на тиган, топли и с гарнитура от ориз и чеснов сос.

Да Ви е сладко!




 

Свинско бонфиле със сос в еър фрайър:


"Поднесете свинско бонфиле със сос в еър фрайър, нарязано на шайби, залейте със соса и изберете подходяща гарнитура от пържени картофи"


                       Необходими продукти:

    • свинско бон филе - 600 г
  • ЗА МАРИНАТАТА
    • бяло вино - 100 мл
    • соев сос - 1 с.л.
    • мед - 1 с.л.
    • дижонска горчица - 1 ч.л.
    • червен пипер
    • кимион
    • мащерка
    • къри
    • сол
    • зехтин
  • ЗА СОСА
    • марината - oстаналата след изпичането
    • масло - 30 г
    • брашно - 1 с.л.
    • бяло вино - около 50 мл (ако е необходима още течност)




                 Начин на приготвяне:

Измийте свинското бонфиле, след което смесете всички описани продукти за маринатата за свинско в купа и ги разбъркайте добре.

Поставете месото в купата с готовата марината и го оставете да престои така едно денонощие в хладилник, покрито с фолио.

Преди да изпечете свинското, го сложете в алуминиево фолио заедно с маринатата. Увийте цялото месо с фолиото и го сложете така в еър фрайъра.

(При мене бяха необходими около 45-50 минути на 200°C, за да се изпече добре месото и да не остане сурово). На двадесетата минута (или около средата на времето за печене) обърнете месото (всеки еър фрайър пече различно).

Наблюдавайте процеса на печене периодично (ако е необходимо, 3 минути преди да изтече цялото време за печене, запечете месото, без да е покрито отгоре с фолио до златист загар).

Извадете месото заедно с фолиото, отделете останалата марината. Завийте свинското печено отново във фолиото и го оставете така, докато направите соса.

Направете сос от останалата след печенето марината, маслото, брашното и виното.

Сложете необходимите продукти в касерола на умерено силен котлон и разбъркайте добре до получаването хомогенна смес.

Поднесете свинско бонфиле със сос в еър фрайър, нарязано на шайби, залейте със соса и изберете подходяща гарнитура (в случая пържени картофи).

Да Ви е сладко!







  Крехки задушени свински пържоли:                                            Приготвяне 10 мин. Готвене 100 мин. Общо 110 мин. Порции 1    ...