Свинско бонфиле със сос в еър фрайър:


"Поднесете свинско бонфиле със сос в еър фрайър, нарязано на шайби, залейте със соса и изберете подходяща гарнитура от пържени картофи"


                       Необходими продукти:

    • свинско бон филе - 600 г
  • ЗА МАРИНАТАТА
    • бяло вино - 100 мл
    • соев сос - 1 с.л.
    • мед - 1 с.л.
    • дижонска горчица - 1 ч.л.
    • червен пипер
    • кимион
    • мащерка
    • къри
    • сол
    • зехтин
  • ЗА СОСА
    • марината - oстаналата след изпичането
    • масло - 30 г
    • брашно - 1 с.л.
    • бяло вино - около 50 мл (ако е необходима още течност)




                 Начин на приготвяне:

Измийте свинското бонфиле, след което смесете всички описани продукти за маринатата за свинско в купа и ги разбъркайте добре.

Поставете месото в купата с готовата марината и го оставете да престои така едно денонощие в хладилник, покрито с фолио.

Преди да изпечете свинското, го сложете в алуминиево фолио заедно с маринатата. Увийте цялото месо с фолиото и го сложете така в еър фрайъра.

(При мене бяха необходими около 45-50 минути на 200°C, за да се изпече добре месото и да не остане сурово). На двадесетата минута (или около средата на времето за печене) обърнете месото (всеки еър фрайър пече различно).

Наблюдавайте процеса на печене периодично (ако е необходимо, 3 минути преди да изтече цялото време за печене, запечете месото, без да е покрито отгоре с фолио до златист загар).

Извадете месото заедно с фолиото, отделете останалата марината. Завийте свинското печено отново във фолиото и го оставете така, докато направите соса.

Направете сос от останалата след печенето марината, маслото, брашното и виното.

Сложете необходимите продукти в касерола на умерено силен котлон и разбъркайте добре до получаването хомогенна смес.

Поднесете свинско бонфиле със сос в еър фрайър, нарязано на шайби, залейте със соса и изберете подходяща гарнитура (в случая пържени картофи).

Да Ви е сладко!







 Камембер с маслинова паста:


                

                         Необходими продукти:  


      ● Камембер - 125 г 

         ● Маслинова паста - 1 ч.л.

         ● Чесън - една скилидка

         ● Черен пипер

         ● Мащерка

         ● Зехтин - 1 ч.л.

         ● Чили - за поръсване

          Мед - 1 ч.л.

         ● Тортила - 1 бр


                            Начин на приготвяне:


    Първо махаме опаковката от сиренето. Правим отгоре на сиренето, леки напречни и надлъжни разрези с нож (но не до дъното). 

  Смесваме зехтина, пресованата скилидка чесън, мащерката, черния пипер и маслиновата паста. Разбъркваме добре! С получената смес пълним разрезите на сиренето. Отгоре заливаме с меда, за да се карамелизира при печенето. 

   Завиваме камембера в алуминиево фолио и печем, завито на 200 градуса, във фурната на печката (може и в еър фрайър) за 10 минути. Развиваме фолиото и запичаме за още 3-5 минути. 

   Накрая поръсваме с чили. Поднасяме предястието топло с нарязана на парчета, запечена тортила и чаша студено, бяло вино (по желание). 

    Да Ви е сладко!






                

 

Обърнато суши с хайвер от сьомга



                        Необходими продукти:

    • нори - 2 броя кори за суши
    • ориз - 175 г, за суши Крина
    • вода - 250 мл
    • сьомга - 50 г пишена
    • краставици - няколко резена
    • крема сирене - 70 г Филаделфия
    • хайвер - от сьомга
    • оризов оцет - 2 с.л.
    • кафява захар - 1 с.л.
    • сол - 1/2 ч.л.
    • сусам
    • соев сос

                                    Начин на приготвяне:

Измиваме ориза за суши под струя течаща, хладка вода за около 15 минути. Оставяме го да изсъхне за около час. После го варим в тенджера с капак.

Щом заври водата, намаляваме мощността на котлона до най-ниската степен и ври така, докато поеме водата. Отстраняваме ориза от котлона и го оставяме за 20 минути да се задуши.

Загряваме оризовия оцет със захарта и солта, и бъркаме, докато се разтвори захарта. Отстраняваме от котлона и оставяме маринатата да изстине.

Преместваме ориза в пластмасова купа и го заливаме с маринатата, след което добре го разбъркваме с дървена шпатула. Покриваме с влажна кухненска кърпа.

Взимаме подложка от бамбук за редене на суши. Поставяме кора нори върху нея с лъскавата страна надолу. Покриваме я цялата с ориз и поръсваме със сусам.

Обръщаме после кората така, че оризът да е отдолу и редим върху свободната страна на кората, ред сьомга, ред краставица, ред крема сирене.

След което завиваме на стегнато руло. Режем с нож на малки рулца, които покриваме с хайвер от сьомга. След всеки разрез мокрим ножа с вода. Оризът също разстиламе с мокри ръце. Поднасяме със соев сос.

Добър апетит с обърнатото суши с хайвер от сьомга!






 

Урамаки суши:



"Поднасяме Урамаки суши с пиле, със соев сос и уасаби. Да Ви е сладко!"


             Необходими продукти:

    • кори - 3 бр. за суши Нори
    • пилешко филе - 200 г
    • ориз - 260 г за суши
    • вода - 380 мл
    • крема сирене - 110 г Филаделфия
    • оризов оцет - 3 с.л.
    • кафява захар - 1 с.л.
    • краставица - половин
    • сусам
    • соев сос
    • уасаби
  • ЗА ПАНИРОВКАТА
    • яйца - 1 бр.
    • галета
    • черен пипер
    • сол

        Начин на приготвяне:

Първо, измиваме ориза в гевгир под течаща вода. След което го сваряваме в мултикукъра на програма "Rice". Следва да добавим оризовия оцет при него (предварително загрят в касерола, заедно със захарта до пълното и разтваряне).

Нарязваме осоленото пилешко филе надлъжно на парчета и ги панираме, като, първо, потапяме парчетата филе в разбитото яйце и после ги овалваме в галетата с добавения към нея черен пипер.

Пържим ги в загрят тиган с олио до златист загар.

Взимаме кора Нори и покриваме цялата ѝ повърхност с ориз (с мокри ръце), поръсваме със сусам. Обръщаме кората Нори, така че оризът да остане отдолу (всичко това правим върху рогозка за навиване на суши, покрита с найлон).

Върху страната към нас започваме да редим надлъжно ред панирани пилешки филета, ред крема сирене и ред краставица (нарязана на ивици).

С помощта на рогозката завиваме руло суши, като притискаме силно, докато навиваме.

Режем рулото на шайби с остър нож. При всеки разрез мокрим ножа с вода.

Поднасяме Урамаки суши с пиле, със соев сос и уасаби. Да Ви е сладко!





 

Кето сладки с бадемово брашно


          "Стават пръхкави и много вкусни, тези Коледни меденки!"

                    Необходими продукти:

    • бадемово брашно - 200 г
    • бяло брашно - 100 г, може и от лимец
    • канела - 1/2 ч.л.
    • карамфил - 1 щипка
    • ванилия
    • сол - 1/2 ч.л.
    • бакпулвер - 1 пакетче
    • краве масло - 150 г, меко
    • кафява захар - 150 г
    • яйца - 1 бр.
    • мед - 2 с.л.
    • пудра захар

             Начин на приготвяне:

Пресяваме брашната заедно с бакпулвера. Разбиваме яйцето с меда в подходяща купа.

Към получената смес добавяме мекото масло, брашната с бакпулвера, кафявата захар, канелата, карамфила, ванилията и солта.

Омесваме тесто за сладки, което оставяме в хладилника да стегне за час-два. Върху набрашнена повърхност с точилка разточваме тесто с дебелина около 3 мм.

С формички изрязваме сладки от тестото и ги подреждаме в тава, покрита с пергаментова хартия.

Печем до готовност в предварително загрята на 170 °C фурна при непрекъснато наблюдение.

Можете да ги слепите с мармалад и по желание да поръсите отгоре с пудра захар, кето меденките.

Стават пръхкави и много вкусни! 

Да Ви е сладко!








 Шкембе чорба с кладница:

        "Често наричат тази супа, Фалшива шкембе чорба!"

       Необходими продукти:

  •     Кладница - 300 г
  •     Прясно мляко - 300 мл
  •     Вода - 1,5 л
  •     Масло - 40 г, краве
  •     Олио
  •     Зехтин - 1 с.л.
  •     Брашно - 2 с.л.
  •     Червен пипер - 1 с.л.
  •     Черен пипер
  •     Телешки бульон - 100 мл
  •     Чесън
  •     Оцет
  •     Лют червен пипер - сушен
  •     Сол
            По желание:
  •     Мащерка
  •     Риган
        Начин на приготвяне:

    Първо кипваме водата в тенджера. В нея добавяме измитата и нарязана на малки парчета кладница. Така ври около 20 минути. 

  В касерола загряваме олиото, зехтина и маслото. Чрез постоянно разбъркване, добавяме към тях брашното, червения, черния пипер и солта, като разбъркваме всичко около 2-3 минути. Сваляме от котлона и добавяме получената смес в тенджерата при кладницата.

 След което включваме прясното мляко и телешкия бульон (със стайна температура). Щом чорбата кипне отново, изключваме котлона. Счукваме чесъна в хаванче и го прехвърляме с малко оцет в подходяща посуда. 

    Поднасяме готовата шкембе чорба с гъба кладница в купа, като добавяме в нея чесън и оцет на вкус. Отгоре поръсваме с чили.

    Да Ви е сладко!








 

Бананов шейк с ядки и стафиди


    "Енергизиращ и засищащ шейк за силен старт на деня или като следобедна закуска."


     Необходими продукти:


    • банани - един бр., средно голям
    • мед - 1 с.л.
    • прясно мляко - 2/3 ч.ч. (може и ядково мляко)
    • ядки - 10 г, лешници и шамфъстък
    • стафиди - 10 г
    • ванилия - есенция (няколко капки, по желание)

   
    Начин на приготвяне:

Като за начало измиваме, обелваме и нарязваме банана на парчета.

Поставяме парчетата банан в купата на блендера. Добавяме към нарязания вече плод, меда, ядките и стафидите. По желание можем да добавим няколко капки, есенция ванилия.

Накрая заливаме продуктите с прясното мляко и блендираме шейка за около минута-две.

Ако ни се види гъста консистенцията, разреждаме напитката с още малко прясно мляко. Прехвърляме готовия млечен шейк в подходяща чаша. 

Да Ви е сладко!



Тортила с кюфте и чедър


                                       "Бързо, лесно и идейно!"


    Необходими продукти:

    • кюфте - 1 бр. свинско
    • картофи - 40 г бланширани
    • чедър - 1 лист
    • маслинова паста - 1 ч.л.
    • сос барбекю - 1 ч.л.
    • чеснов сос
    • маруля - нарязана
    • краставица
    • домат

    Начин на приготвяне:

За тези апетитни тортили, първо, пържим картофите с малко мазнина на тиган.

Кюфтето изпичаме поръсено с олио във фурничка.

Взимаме една тортила питка, като разрязваме през средата едната и половина.

Слагаме върху 1/4 от тортилата кюфтето, а под него чедъра. Следват маслиновата паста, соса барбекю и чесновия сос, а върху тях нарязаната на ленти маруля.

След тях слагаме пържените картофки, а накрая доматите и краставиците. Сгъваме всяка част една върху друга и запичаме на грил от двете страни.

Накрая разрязваме готовата тортила с кюфте и чедър на две части. 

Да Ви е сладко!






Чийз сладкиш с бадемово брашно и ягоди

    
                        "Струва си да опитате тази рецепта!"



          Необходими продукти:


    • обикновени бисквити - 120 г
    • бадемово брашно - 20 г
    • краве масло - 60 г
    • маскарпоне - 120 г
    • течна сметана - 130 мл, сладкарска
    • пудра захар - 120 г
    • желатин - 1 пакетче
    • есенция ром
    • ягоди
    • кафява захар


     Начин на приготвяне:

Първо начупваме и смиламе обикновени бисквити, до фино брашно в чопър.

Прехвърляме в купа, като добавяме бадемовото брашно и разтопеното масло.

Разбъркваме всичко до хомогенност. След което поставяме чрез притискане във форма за торта (диаметър 20 см), запълвайки равномерно дъното.

Така приготвяме основата за чийз сладкиша. Желатина поставяме първо в 60 мл, студена вода. След като набъбне, го разтапяме на водна баня.

Щом стане със стайна температура го смесваме с маскарпонето, течната сметана, пудрата захар и есенцията ром в купа.

Разбъркваме до хомогенност сместа, след което я изливаме върху бисквитената основа на нашия сладкиш.

Покриваме с прозрачно фолио и поставяме в хладилник, докато стегне добре. Щом е готов сладкиша с бисквити, го разрязваме на парчета, като върху всяко поставяме ягода поръсена с кафява захар.

Да Ви е сладко!






 

Френски макарони с крем маскарпоне

    

   "Не са лесни за приготвяне, но усилията си заслужават!"

    

      Необходими продукти:

  

    • пудра захар - 65 г
    • какао - 1 ч.л.
    • кафява захар - 15 г
    • белтъци - 1 бр
    • бадемово брашно - 40 г
  •           ЗА КРЕМА МАСКАРПОНЕ
    • маскарпоне - 100 г
    • течна сметана - 1 с.л.
    • течен шоколад - 1 с.л.
    • пудра захар - 3 с.л.
    • есенция ром

    Начин на приготвяне:

За направата на тези вкусни френски макарони, първо смесваме пудрата захар с бадемовото брашно.

Следва да ги смелим много добре в чопър до фин прах. След което ги пресяваме един-два пъти през сито, заедно с какаото за да няма бучки.

Разбиваме белтъка (който е със стайна температура) в суха купа с миксер, като за целувчен крем заедно със захарта.

Добавяме на два пъти сухите съставки към разбития със захарта белтък, като внимателно разбъркваме консистенцията до хомогенност.

Очертаваме върху хартия за печене кръгове с диаметър 3 см. Хартията е поставена, върху подходяща тава за печене.

Поставяме сместа за френските макарони в шприц и запълваме всеки очертан кръг със сместа за френски макарони.

Удряме няколко пъти тавата в подходяща, твърда повърхност, за да излезе въздуха от сладките.

Получените дупчици в макароните заглаждаме с шпатула. Оставяме да престоят в тавата, за два-три часа или едно денонощие, за да хване повърхността им коричка.

Изпичаме на 140 градуса, във фурна с вентилатор за около 10 минути при непрекъснато наблюдение. След като се изпекат, оставяме френските макарони да изстинат добре за да се отлепят по-лесно.

За направата на крема маскарпоне, разбиваме маскарпонето със сметаната, течния шоколад, пудрата захар и есенцията ром до хомогенна смес. Пълним шприц с крема и слепяме два по два макароните с него.

Да Ви е сладко! 









  Крехки задушени свински пържоли:                                            Приготвяне 10 мин. Готвене 100 мин. Общо 110 мин. Порции 1    ...